Agneta Klingspor: ”Jag måste ta risker”

Publicerad

På 70-talet väckte Agneta Klingspor ramaskri med sina självutlämnande romaner. Nu ges de ut på nytt. Men hur mycket har hänt sedan dess?

Självutlämnande och hudlöst är ord vi idag ser ganska ofta i bokrecensioner. Men när Agneta Klingspor 1977 gav ut sin bok ”Inte skära bara rispa” var hon en av de första i Sverige som gav ut sin dagbok som roman.

– Det var otroligt många författare ute i världen som skrev något liknande. De skrev om sitt privatliv och det politiska och försökte få ihop det, säger hon.

Boken blev kontroversiell och påverkade hennes familjerelationer.

– Pappa sa: Du är inte min dotter längre. Det var hårda grejer. Men redan tidigt kände jag att om jag är författare måste jag ta det. Jag måste ta risker.

Nu kommer Agneta Klingspors 70-talsböcker ut i ny pocketversion. Men huruvida den tid som boken kommer ut i är särskilt annorlunda jämfört med 1970-talet tycker Agneta Klingspor att man kan diskutera.

– Det har inte hänt så fruktansvärt mycket, säger hon.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Fotograf: Don Titelman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.