Foto: TT Bild.

Ajvide Lindqvist skriver bok om Palmemordet

Uppdaterad
Publicerad

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist planerar att skriva en roman om Palmemordet. Det avslöjar han i veckans avsnitt av Babel.

John Ajvide Lindqvist ligger bakom uppmärksammade romaner som ”Låt den rätte komma in” och ”Hanteringen av odöda”. På söndag medverkar han i säsongsavslutningen av Babel, där han recenserar boken ”22/11 1963” av den amerikanske författaren Stephen King.

”22/11 1963” handlar om mordet på John F Kennedy, eller snarare vad som hade hänt om Kennedy inte hade fallit offer för Lee Harvey Oswalds kulor den där novemberdagen för 50 år sedan.

John Ajvide Lindqvist har länge haft tankar på att skriva om den svenska motsvarigheten till det nationella traumat – Palmemordet.

”Blev lite skraj”

– Jag blev lite skraj när jag hörde om Stephen Kings bok, säger John Ajvide Lindqvist, som bävade för att idén skulle vara förbrukad. Palmemordet saknar varken dokumentära eller fiktiva skildringar, men han menar ändå att hans romanvariant inte riskerar att likna någon annan.

– Min version kommer att vara rätt syrad. Det blir en alternativ verklighetsbeskrivning, säger han.

Säsongens sista Babel, med John Ajvide Lindqvist bland gästerna, sänds i SVT2 kl 20 på söndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.