John Ajvide Lindqvist och Stephen King. Foto: Lina Wennersten/SV och TT Bild.

Ajvide Lindqvist: Stulit rakt av från King

Publicerad

På söndag kommer Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist till Babel för att prata om Stephen Kings nya roman ”22/11 1963”. Kulturredaktionen har träffat honom för att prata om hur Stephen King influerat honom och om skräck.

Stephen Kings nya roman är en riktig tegelsten. Den handlar om Jake Epping som reser tillbaka i tiden för att försöka förhindra mordet på John F Kennedy. Men tiden stretar emot. Den vill inte skriva om sin historia och Jake Epping är orolig för att hans handlingar ska påverka för mycket i framtiden.

– Hade boken varit 400 sidor istället för 800, så skulle den kunnat vara riktigt bra. Stephen King borde skaffa sig en tuff redaktör som rycker honom i skägget och säger: ta bort!

40-talet romaner

Stephen King har skrivit över 40 romaner och ännu flera noveller. John Ajvide Lindqvist har läst de flesta och är en stor beundrare av Stephen Kings författarskap.

– Han skriver som om en kompis sätter sig framför dig på ett fik med en kopp kaffe och säger: nu ska du få höra! Jag vet vissa stilistiska grepp som jag har stulit rakt av från King. Till exempel hur han skjuter in karaktärernas tankar i kursiv stil för att lufta upp brödtexten

Skräcken gemensamt

Förutom att John Ajvide Lindqvist och Stephen Kings har många stilistiska likheter, så har de givetvis en annan sak gemensamt: de skriver skräck.

– Hela grejen är att placera overkliga saker i en väldigt igenkännbar vardag. Skräck är att peta i den där rädslan som människor känner. Rädslan för saker som i sin förlängning leder till vår utplåning. Vår död. Fysiskt eller själsligt.

När ”Låt den rätte komma in” gavs ut i USA, så fylldes omslaget av citat från kritiker som liknade honom med Stephen King.

– Det är ju väldigt roligt. Men jag skulle bli ännu gladare om de liknade mig med Clive Barker, faktiskt.

Hyllar låtmakare

John Ajvide Lindqvist skriver på en ny bok. Den heter ”Himmelstrand”. Det är en hyllning till låtmakaren Peter Himmelstrand.

– Den borde vara klar på tisdag.

”Himmelstrand” handlar om två familjer och två par utan barn, som bor på en husvagnscamping. En morgon när de vaknar är campingen borta och har ersatts med ett oändligt fält. Kortklippt gräs, så långt ögat kan se, åt alla håll. Ute på fältet vandrar kritvita gestalter, som ser olika ut för alla. Det är spegelbilder av människornas innersta rädsla och längtan. För den ena kan gestalten ta form av en tiger och för en äldre dam så blir gestalten James Stewart.

När jag skriver så kan jag lyssna på samma låt flera dagar i sträck. När jag har skrivit den här boken så har jag lyssnat mycket på Peter Himmelstrand. Och så har jag lyssnat mycket på Dance while the music still goes on av ABBA, den har jag säkert hört 200 gånger.

Efter ”Himmelstrand” är det dags för nästa projekt. Och det kommer att utgöras av en roman om Palmemordet, berättar John Ajvide Lindqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.