Bob Dylan. Arkivbild.

Akademien hoppas på Dylan-föreläsning i vår

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har beslutat att inte arrangera ett alternativ till den Nobelföreläsning som traditionellt brukar hållas den 7 december, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande. I stället hoppas de att Bob Dylan ska hålla ett föredrag under det besök sångaren sägs göra i Stockholm i vår.

I dag kom beskedet från Svenska Akademien att de inte kommer att anordna någon alternativ Nobelföreläsning när nu Bob Dylan uteblir. Traditionellt sett hålls föreläsningen den 7 december.

I stället hoppas de att Bob Dylan kommer att hålla ett föredrag i samband med det Stockholmsbesök som han ska vara aktuell med i vår, skriver de i ett pressmeddelande.

Nobelpriset i litteratur 2016

I Sveriges Radios Kulturnytt förtydligar Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius: Hon ska ha fått bekräftat av Bob Dylans manager att han kommer till Stockholm i vår.

– Vi har bestämt oss för att ställa in allting den dagen. Anledningen är att det finns goda chanser att han kommer till Stockholm i vår. Det kommer vara ett utmärkt tillfälle att hålla sin föreläsning, säger hon till Kulturnytt.

Som pristagaren har Bob Dylan inga skyldigheter att komma till själva prisutdelningen. En förutsättning för att han ska få ut prispengarna är däremot att han, på något sätt, håller en Nobelföreläsning.

– Jag hoppas att Bob Dylan ska göra det han har lust att göra. Det vore fantastiskt om han ville hålla ett tal, det har han gjort förut. Han är en intellektuell person som är bra på att beskriva sitt arbete och sina influenser. Det vore precis lika roligt att få höra ett framträdande av något slag, säger Sara Danius till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet