Foto: Joanna Górecka

Alakoski blir hedersdoktor i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Författaren till ”Svinalängorna” är en av sju som får hedersutnämnande från Malmö högskola.

Susanna Alakoski som vann Augustpriset för boken ”Svinalängorna” har inte sällan skrivit om människor i utsatta situationer. Och det är just detta som ligger bakom utnämnandet.

Förståelse för utsatthet

Böckerna ”Svinalängorna” och ”Oktober i Fattigsverige” har enligt motiveringen gett en fördjupad förståelse av utsatthet, ”på ett sätt som vetenskapen har svårt att förmedla”, skriver Sydsvenskan.

Hennes författarskap har också gjort henne till en efterfrågad föreläsare för bland annat socionomstudenter, enligt tidningen.

Flera doktorer

Alakoski är inte ensam att bli utnämnd till hedersdoktor. Även tidigare ordföranden i Malmös kommunstyrelse, Ilmar Reepalu, blir hedersdoktor. Ytterligare fem personer hedras med samma titel: Dan Olofsson, Sanna Vestin, Jan Thavenius, Kari Fasting och Charlotte Froese Fischer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.