Almaprisets vinnare tillkännages

Uppdaterad
Publicerad

Marisol Misenta får världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Läs mer: Almapriset till argentinska Isol

207 kandidater från 67 länder är nominerade till Almapriset 2013. Det är fler än någonsin. 61 av dem har aldrig tidigare varit nominerade. Vem som vinner avslöjas i dag tisdag klockan 13, på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Vi sänder live från tillkännagivandet här ovan.

Fem miljoner kronor

Almapriset är ett litteraturpris till minne av författaren Astrid Lindgren. Det instiftades av Sveriges regering år 2002 och räknas som världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Priset delas ut varje år till en eller flera nu levande författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjare.

Ett helt konstnärskap belönas med Almapriset. Prissumman är på hela fem miljoner svenska kronor.

Ännu ingen svensk

Speciella instanser runt om i världen världen kan nominera till Almapriset. För att kunna vinna ska man stå bakom verk av väldigt hög konstnärlig kvalitet, som har en ”humanistisk anda” som man kan förknippa med Astrid Lindgren. För organisationer gäller det att man arbetar långsiktigt.

ALMA är en förkortning för Astrid Lindgren Memorial Award (Astrid Lindgrens minnespris). Hittills har ingen svensk fått ta emot Almapriset.

Tidigare Almapristagare

2012: Guus Kuijer

2011: Shaun Tan

2010: Kitty Crowther

2009: Tamerinstitutet

2008: Sonya Hartnett

2007: Banco del Libro

2006: Katherine Paterson

2005: Ryôji Arai

2005: Philip Pullman

2004: Lygia Bojunga

2003: Christine Nöstlinger

2003: Maurice Sendak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.