Amerikansk storförfattare blev doktor i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av samtidslitteraturens största prosaister. På fredagen blev den amerikanska författaren Marilynne Robinson hedersdoktor i teologi – i Lund.

För den svenska publiken är Marilynne Robinson kanske mest känd för romanerna ”Gilead” från 2004 och ”Lila” från 2014 som båda gavs ut som nyutgåvor förra året. Hon är också omtalad för att vara en av Barack Obamas favoritförfattare.

Är troende och kalvinist

Under fredagen promoverades hon till hedersdoktor i teologi under en ceremoni i Lunds domkyrka. Att hon, den prisbelönta författaren, får denna utnämning i just teologi är mindre märkligt än vad det verkar.

Marilynne Robinsson är troende, uppfostrad som presbyterian men valde senare att bli kalvinist. Teologen och 1500-tals reformatorn John Calvins tankar och lära genomsyrar bland annat den Pulitzerbelönade romanen ”Gilead” som är utformad som ett brev från den gamle prästen John Ames till hans sjuårige son. 

Under hederutnämnadet i Lund säger Robinson att hon hoppas att ämnet teologi ska få ta större plats:

– Ämnet har under lång tid förlorat mark i akademisk kultur i hela västvärlden. Det är en förlust som nu börjar bli kännbar.

”Besjälat” författarskap

Hennes författarskap beskrivs som besjälat – en litteratur oskiljaktig från teologin och filosofin. Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles beskrev hennes roman ”Gilead” som skriven i ”en tidlös amerikansk tradition” där ”bibelns berättelser rör sig över westernheta prärier och  skräckens mardrömmar och lyckas skildra ett samhällsbygge eller en livsvisdom med universell räckvidd”.

Marilynne Robinsson har, vid sidan av sina fyra utgivna romaner, också under många år verkat som lärare i kreativt skrivande på universitet i Iowa, i den amerikanska mellanvästern. Hennes böcker är älskade världen över, något som hon säger att hon är väldigt lycklig över:

– Det kanske blivit så lästa för att de handlar om fäder och barn och olika generationer som talar till många kulturer i världen.

Nybliven pensionär och doktor

Som nybliven pensionär och hedersdoktor hoppas hon få mer tid till skrivandet.

– Jag har börjat arbeta på en ny roman. Jag har älskat att undervisa men ser fram emot att få mer frihet och tid till att skriva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.