Ametist gör uppslagsbok om svensk hiphop

Uppdaterad
Publicerad

2013 är året då den svenska hiphopen ska bli grundligt dokumenterad i bokform. Nu får musikstilen sitt första egna uppslagsverk.

1989 hölls de första Sverigemästerskapen i rap. 1993 släppte Latin Kings sin singel ”Snubben”. 2013 spelade Linda Pira in sin debut-EP ihop med Redline-gänget. Samma år bestämde sig Ametist Azordegan för att svensk hiphop behöver bli en bok eller två.

Nu påbörjar journalisten och programledaren sitt arbete med två nya titlar som dokumenterar den svenska hiphopscenen – ett uppslagsverk och en reportagebok.

Rappare, DJ:s och producenter listas

– Jag har tänkt på att det är läge att dokumentera genren hiphop i Sverige i ungefär två år nu. Flera andra musikstilar har ju egna uppslagsverk, till exempel rockmusiken och punken. Jag tror att det är först nu man kan göra en sådan här bok, eftersom genren har hunnit få en gedigen historia och många aktörer, berättar Ametist Azordegan, och fortsätter:

– Uppslagsverket ska innehålla alla akter som har varit med, haft lyssnare och gjort ett visst avtryck. Det handlar inte bara om rappare, utan även om DJ:s och producenter. Boken kan till och med ta med någon som gav ut ett kassettband för 15-20 år sedan.

Alla får ge förslag

Som programledare för ”En kärleksattack på svensk hiphop” i SR Metropol och P3 är Ametist Azordegan redan väldigt nära hiphopen och allt som händer inom den delen av musikscenen.

– Programmet är min navelsträng till den svenska hiphopen. Tack vare det dagliga arbetet i snart sju år har jag sett hur genren har utvecklats och vuxit och hört vad som är på gång.

Men hon vill inte utge sig för att vara något slags vandrande uppslagsverk själv. För att verkligen kunna samla ihop hela den svenska hiphop-historian kommer hon att ta hjälp både av ”gamla rävar” inom genren och av svenska folket.

– Det här är en jättestor uppgift och en väldig ära. Så det känns väldigt viktigt för mig att jag gör det korrekt och gör genren rättvisa. Jag kommer att ha en hemsida där alla kan skicka in förslag på namn och bilder från hiphop-Sverige.

En uppdaterad ”Mikrofonkåt”

Parallellt med uppslagsverket kommer Ametist Azordegan att arbeta med en reportagebok, döpt efter gruppen Labyrints låt ”Ortens favoriter”.

Det blir som en uppdaterad tolkning av Fredrik Strages bok ”Mikrofonkåt”, baserad på intervjuer och rena observationer av ungefär tio utvalda hiphopartister och -grupper.

Vill visa upp den ”nya unga folksjälen”

Ametist Azordegan hoppas bland annat att Labyrint tackar ja. Och ett antal kvinnliga artister.

– Det viktigaste för mig är att få en geografisk spridning, samtidigt som jag vill få med de mest spännande namnen. Jag hoppas att de kvinnliga artister som jag har på listan vill vara med. Det skulle inte kännas rätt för mig att inte ha kvinnor med i boken. Målet är att man ska få komma nära artisterna som är genrens profiler, och få veta vad som rör sig i den nya unga folksjälen. Aktörerna är ju ett tvärsnitt av det unga Sverige.

Till jul 2014 ska ”Svensk hiphop” vara en färdig, tjock bok. Våren därpå beräknas reportageboken gå till tryck.

Mer om uppslagsverket ”Svensk hiphop”

  • Sträcker sig från mitten av 80-talet fram till i dag.
  • Olika akter får olika stort utrymme, beroende på hur stort avtryck de har gjort på genren.
  • Alla avsnitt innehåller namn på medlemmar i gruppen, ort och diskografi.
  • Boken ger även information om hur aktens sound och uttryck har förändrats över tid, och vad den har betytt för Sveriges hiphop.
  • Reserach-assistent för uppslagsverket är Jon Mauno Pettersson, tidigare administratör på hiphopforumet Whoa. Förlagsredaktör är Anton Gustavsson på Natur & Kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.