Anne Frank, fotograferad 1940. Till vänster Anne Frank-huset i moderna Amsterdam, platsen där familjen gömde sig undan nazisterna. Foto: TT

Anne Franks angivare kan vara avslöjad

Uppdaterad
Publicerad

För snart 71 år sedan angavs Anne Frank och hennes familj, som levde gömda i Amsterdam under andra världskriget, för den nazistiska ockupationsmakten. Exakt vem det var som förrådde familjen är än i dag ett mysterium, men två författare tror sig nu ha en möjlig lösning på gåtan – i den ena författarens egen moster.

Hon levde med sin judiska familj gömd undan nazisterna i över två år. Anne Franks historia om det hemliga livet i gömstället under den nazistiska ockupationen av Nederländerna 1942–1944 har genom hennes dagbok blivit känd över hela världen. En detalj har dock länge varit höljd i dunkel: vem var det som förrådde familjen inför SS-styrkornas räd den ödesdigra förmiddagen den 4 augusti 1944?

I en nyutkommen bok tror sig två flamländska utredare, Jeroen de Bruyn och Joop van Wijk, ha svaret. Angivaren ska ha hetat Nelly Voskuijl, syster till Joop van Wijks egen mor Elisabeth Voskuijl.

En av få som kände till gömstället

Elisabeth ”Bep” Voskuijl var en av endast fyra personer som skulle ha känt till familjen Franks gömställe, som bestod av ett gårdshus intill familjefadern Otto Franks företagslokaler i Amsterdam. Elisabeth Voskuijl försåg de gömda personerna med mat och andra förnödenheter.

Till skillnad från andra som hjälpt de gömda judarna greps aldrig Elisabeth Voskuijl av nazisterna, och hon var senare, tillsammans med Miep Gies, den som såg till att Anne Franks dagbok och fler av familjen Franks värdesaker kunde omhändertas och sedermera bevaras för framtiden.

Systern var nazistkollaboratör

Systern Nelly Voskuijl, å sin sida, var kollaboratör till nazisterna i Nederländerna 1942–1946, avslöjar de Bruyn och van Wijk i sin bok. Hon ska ha listat ut familjen Franks hemlighet och angivit dem till nazisternas styrkor. Författarna bygger sin slutsats på vittnesmål från Elisabeth Voskuijls fästman Bertus Hulsman, samt familjen Voskuijls tredje syster Diny.

– Den smärtsamma, men tydliga, slutsatsen är att vi kan lägga Nelly till den numera långa listan över misstänkta, skriver författarna i boken, citerade i Le Figaro.

Ingen person har kunnat pekas ut

Nelly Voskuilj avled 2001, och spåret kring henne är alltså en av många hypoteser kring vem som förrådde familjen. Några av de starkaste misstankarna var tidigare riktade mot Wilhelm van Maaren, föreståndare för lagret på Otto Franks företag. van Maaren nekade själv till anklagelserna under sin levnadstid.

Juridiska utredare har konstaterat att det saknas avgörande bevis för att kunna peka ut en enskild person som familjen Franks angivare. Gåtan riskerar således att i officiell mening förbli olöst.

Fadern gav ut dagboken

Efter gripandet fördes Anne Frank, då 15 år, och hennes syster Margot, 19, till koncentrationslägret Bergen-Belsen i västra Tyskland, där de dog i början 1945, troligen i ett utbrott av tyfus.

Fadern Otto Frank var den enda från gömstället i Amsterdam att överleva kriget. Det var sedan han som 1947 för första gången publicerade dottern Anne Franks dagbok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.