”Antalet självmord bland transsexuella är högt”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Ramesh Safavi skriver om det hårda livet för hbtq-personer i Iran. Många känner sig tvingade att göra könsbyte.

Iran är en av få länder i världen där homosexualitet kan straffas med döden. Därför tvingas många göra könsbyte – pådrivna av myndigheterna – för att passa in dom traditionella samhällsstrukturerna.

Om detta skrev den iranska författaren Ramesh Safavi i boken ”Mango”, som gavs ut på ett Londonbaserat persiskt bokförlag.

Kritik mot bokens karaktärer

För Kulturnyheterna ger Safavi exempel på den kritik som har riktats mot boken:

– De säger att det som hände tjejerna i berättelsen var deras eget fel och att de får skylla sig själva eftersom de inte har valt rätt väg och inte vill ändra på sin livsstil.

”Homosexuella börjar träda fram”

Snart kommer uppföljaren ”Källaren”, om två hbtq-personer som inte längre är välkomna hos sina familjer, i ett land där homosexuella riskerar dödsstraff. De söker ofta stöd hos varandra och hamnar inte sällan på gatan.

– Min uppfattning är att många homosexuella som har hållit sig gömda i hemmen nu börjar träda fram, säger Ramesh Safavi.

Det är tveksamt om synen på homosexuella kommer att förändras under president Hassan Rohani. Hittills har de iranska myndigheterna, med prästerskapets välsignelse, sett på homosexualitet som en abnormalitet som kan botas med könsbyte.

Könsbytet ger falskt löfte om tolerans

Könsbytet är ett ingrepp med löfte om mer tolerans, men som ofta bara leder till ökad stigmatisering.

– Det här leder till att folk bemöter dem på ett aggressivt sätt, trakasserar dem, trycker ner dem, tittar snett på dem och tycker synd om dem, säger Ramesh Safavi.

Iran ligger på andra plats i världen, efter Thailand, vad gäller antalet könsbyten. Fyra operationer om årets görs på en av de mest kända klinikerna.

Utfrysning bakom brott

För den enskilde leder ingreppet efteråt till utfrysning och svårt att hitta ett arbete.

– En annan sak som jag skrev om i min andra bok är att de här människorna börjar begå brott, som rån, bedrägeri och prostitution, för att kunna försörja sig, säger Ramesh Safavi, och fortsätter: 

– Tyvärr är även antalet självmord bland transsexuella högt.

Reporter: Abdul Hibombo

Foto: Viveca Hallgrim

Klippning: Abdul Hibombo/Henrik Norrsell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.