Maryse Condé, Marlene van Niekerk och Hoda Barakat. Foto: TT

Här är årets Man Booker-finalister

Publicerad

Tio författare finns på domarnas finalistlista inför utdelningen av The Man Booker Prize. Vinnaren får strax över 750.000 kronor (60.000 brittiska pund) för sitt bidrag till fiktionen.

Man Bookerpriset, eller ”The Man Booker Prize for Fiction”, ges varannat år till en levande författare som har gett ut fiktion, vars verk antingen skrivits på eller översatts till engelska. Det har tidigare år gått till bland annat den kanadensiska nobelprisvinnaren Alice Munro.

80 procent av böckerna på finallistan i år är översättningar, vilket är den högsta siffran hittills. De tio finalisterna kommer från tio olika länder. Sex av nationaliteterna har aldrig haft författare nominerade tidigare: Mozambique, Guadeloupe, Ungern, Sydafrika och Demokratiska republiken Kongo.

Med på listan finns bland annat den sydafrikanska författaren Marlene Van Niekerk, som toppade den svenska bästsäljarlistan under fem veckor 2012 med ”Agaat”. En bok som utspelar sig i Sydafrika 1966, strax efter att apartheidsystemet har fallit.

Vinnaren av årets Man Booker Prize tillkännages den 19 maj.

Alla nominerade

César Aira (Argentina)

Hoda Barakat (Lebanon)

Maryse Condé (Guadeloupe)

Mia Couto (Mozambique)

Amitav Ghosh (Indien)

Fanny Howe (USA)

Ibrahim al-Koni (Libyen)

László Krasznahorkai (Ungern)

Alain Mabanckou (Kongo)

Marlene van Niekerk (Sydafrika)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.