Sue Townsend. Foto: Pressbild

Författaren Sue Townsend död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Sue Townsend, känd för Adrian Moles dagböcker, har avlidit.

Sue Townsend föddes i Leicester år 1946. Hon blev världskänd för sina böcker om tonåringen Adrian Mole – en serie som inleddes med ”Min hemliga dagbok – Adrian 13 3/4 år” 1982.

I ”dagböckerna” följer läsaren Adrian Moles utveckling från tonårstiden under Margaret Thatchers regim till en mer mogen ålder i en tid då Tony Blair styr landet.

Sue Townsend har sagt att berättelsen på många sätt speglar hennes egna livserfarenheter. Enligt brittiska BBC hade hon ytterligare en titel om Adrian Mole på gång, men den blev försenad då författaren drabbades av en stroke år 2012.

Teater, tv och radio

Andra kända Sue Townsend-titlar är exempelvis ”Drottningen och jag” (som blev till teater) samt nyare ”Kvinnan som gick till sängs i ett år”.

Townsend har sålt över tio miljoner böcker i Storbritannien och flera av dem har anpassats för teaterscenen samt radio- och tv-program.

Sue Townsend fick ta emot flera fina utmärkelser under sin karriär. Bland annat två hederspriser från hemstaden Leicester.

Avled efter sjukdom

Hon har kämpat mot flera sjukdomar de senaste åren – bland annat allvarliga leverproblem och diabetes. Efter en kort tids sjukdom avled Sue Townsend på torsdagen i sitt hem. Det berättar en vän till familjen för BBC.

Sue Townsend blev 68 år gammal.

”En verklig förlust”

I sociala medier minns författarkollegor henne som varm, rolig och uppmuntrande.

Caitlin Moran beskriver Townsend som ”en av de roligaste kvinnorna som någonsin levat” och deckarförfattaren Ian Rankin twittrar att det här är ”en verklig förlust”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.