Ny bok skildrar flykten över Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Åtta år gammal stiger Duraid Al-Khamisi och hans familj i land som båtflyktingar på en gotländsk strand. Tjugo år senare har han nu skrivit en bok om sin familjs väg från Irak till uppväxten i stockholmsförorten Husby.

Minnena från dygnen på den lilla litauiska fiskebåten sitter starkt. Syrebristen i lastutrymmet, den isande decemberkylan och mannen som inte orkar längre – och följaktligen dumpas i havet.

– Resan var helt fruktansvärd. Vi satt i en container där det knappt fanns luft att andas. Vi bara drev runt, drev till sjöss i flera dagar, berättar Duraid Al-Khamisi för Kulturnyheterna.

#flykt

Till slut närmar sig båten Gotlands södra kust. Smugglarna sätter de 63 flyktingarna i små gummibåtar som de själva får ro in till land.

Under första halvan av 90-talet gör flera hundra irakiska, afghanska och kurdiska flyktingar liknande resor: via Baltikum, tvärsöver Östersjön till Sverige.

Inte välkommen i Sverige

”Regnet luktar inte här” heter Duraid Al-Khamisis bok. Det är dels berättelsen om flykten, men framför allt om vad som kan vänta därefter. Boken skildrar hur det är att börja om som främling i ett nytt land. 

– Det som möter oss är periodvis vänlighet, men periodvis även omgivningens hat. Jag blir ständigt påmind om att Sverige inte är mitt land, att det inte är vår plats, att vi inte är välkomna här. Du får höra det i skolan, av andra barn på gårdarna, av busschaufförer, i fotbollslaget och av vuxna på gatan, berättar han för Kulturnyheterna.

– Och vi ser samma sak i dag. Det sker attacker mot flyktingförläggningar och det finns en systematisk och strukturell rasism som gör att människor kan tillbringa 20, 30 eller 40 år i landet utan att kunna känna sig hemma – att Sverige är deras plats.

Utvecklas till hat

Familjen Al-Khamisi gör en brant klassresa nedåt. Fadern, den i Bagdad så framgångsrike guldsmeden, får aldrig något arbete. Modern har depressioner, hon står inte ut med ensamheten.

Inom tonåringen Duraid växer hopplösheten. Han känner hat mot samhället där han inte får plats. Känslor han ser går igen i många av dagens Husby-ungdomar.

– Bron mellan Kista och Husby visar hur Sverige ser ut i dag, säger Duraid Al-Khamisi. Han pekar bort mot det ekonomiskt blomstrande teknik-högkvarteret. Kista Science Tower syns från gångbroarna i Husby.

– Där går muren mellan medelklassen och fattigdomen, mellan Europas IT-område och arbetslösheten här. Tänk på alla ungdomar som växer upp i arbetslösheten i Husby och ser jobben försvinna till andra människor där borta. Hur ska man förklara för en unge som sett sin mamma och pappa arbetslösa i hela sitt liv, som ständigt får läsa i media att man är ett problembarn, att nu ska du känna hopp?

Det är för dem boken är skriven, säger han.

– Jag har försökt välja ut de erfarenheter som jag tror att de som delar min bakgrund kan känna igen sig i. Under min uppväxt hade vi väldigt lite litteratur som vi kunde identifiera oss i och känna: Det här är min historia och mina civilisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet