Tomas Bannerhed. Foto: Scanpix

Augustpriset i skönlitteratur till Tomas Bannerhed

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Bannerhed vinner Augustpriset i skönlitteratur för ”Korparna”.

– Det här har onekligen ett litet drag av overklighet över sig, sade Bannerhed i sitt tacktal.

– Kontrasten är slående mot den där rivningslägenheten som jag barrikaderade mig i fyra månader för att få ordning på den här bångstyriga texten. Icke desto mindre tycker jag att det är väldigt roligt att en roman som är så långsam och som handlar om jordbruk och fåglar kommer få ännu fler läsare. Det glädjer mig enormt.

Augustpriset

”Fungerande verktyg”

Efter prisutdelningen väntade journalisterna på vinnaren. För Kulturnyheternas Victoria Greve berättade Bannerhed att han arbetat i tio år med romanen. 

– Det här priset är en bekräftelse på att mina litterära verktyg fungerar.

Och så återkom Tomas Bannerhed till känslan av overklighet:

– Det är en känsla av eufori och overklighet. Som att någon öppnat en flaska champagne inombords.

Augustjuryns motivering lyder:

”På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt.”

Tidigare har Bannerhed jobbat som universitetslärare och redaktör. ”Korparna” är hans litterära debut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Augustpriset

Mer i ämnet