Foto: Pressbilder

Tioåringar läser om tortyr på skoltid – föräldrarna rasar

Uppdaterad
Publicerad

Fjärdeklassare på en skola i Kalmar fick läsa om avhuggna händer och barn i koncentrationsläger. Nu reagerar föräldrar starkt på att barnen läser böcker som skildrar våld, rapporterar Barometern.

– Jag är så arg att jag lipar, säger Yvonne Nilsen, mamma till en elev som fått mardrömmar, till tidningen.

Det gäller böckerna ”Den osynliga flickan” och ”Pojken med den randiga pyjamasen”. Den första handlar om en flicka, utklädd till pojke för att försörja familjen i Afghanistan, som får armen avhuggen av talibaner. Den andra handlar om ett barn i koncentrationsläger.

– Det är lärarens professionella ansvar och är det otäckt måste man ha strategier för att hantera det. Men jag kommer aldrig att säga att man inte kan läsa den eller den boken i skolan om boken inte bryter mot några lagar. Och barnen har skolplikt, säger Mats Linde, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.