Ny statistik över bokförsäljningen Foto: TT

Barn- och ungdomsböcker undantag i försäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året såldes färre böcker.

Med ett undandag. Barn- och ungdomslitteratur.

– Det vittnar om att barns läsning tas på allvar, säger Dag Klackenberg, vd för Svenska Bokhandlareföreningen i ett pressmeddelande.

Statistik för bokförsäljningen till konsumenter de senaste tre åren presenteras i dag.

Den visar en minskad försäljning, med 2,6 procent över lag under 2014, men ett ökat intresse för barn- och undomsböcker. Försäljningen av de böckerna ökade med 11,5 procent jämfört med 2013.

Litteratur riktad till åldergruppen nio till tolv år ökade mest, med 19,3 procent.

Bokförsäljningen ökade också totalt sett under de senaste kvartalet, efter att ha minskat under de tre tidigare.

”Mycket glädjande”

Bäst går det för den fysiska bokhandeln, som visade en mer positiv utveckling än andra försäljningskanaler.

– Det är mycket glädjande att barn-och ungdomslitteraturen har gått så starkt framåt. Det vittnar om att barns läsning tas på allvar och att fler vuxna tar ansvar för sina barns läsutveckling. Inte minst i bokhandeln har man möjlighet att lära känna böcker som passar som högläsning för barnen, säger Dag Klackenberg, vd för Svenska Bokhandlareföreningen, som ligger bakom statistiken tillsammans med Svenska förläggareföreningen, i ett pressmeddelande.

Se ett inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.