Barns läsning blir valfråga

Publicerad

Miljöpartiet vill satsa 100 miljoner och låta En bok för alla trycka upp 1,5 miljoner böcker.

Svenska barn läser sämre och sämre och nu har läsfrämjandet blossat upp till en valfråga. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill att det ska tryckas lite mer än en bok per varje svenskt skolbarn som ska distribueras till skolbiblioteken.

– Vi behöver nya böcker på många skolbibliotek. Det finns många skolbibliotek som inte haft råd eller möjlighet att köpa in nya böcker på många, många år.

Vill se normkritiska böcker

– I hyllorna finns så klart klassikerna men ibland saknas det där som kan väcka läslusten hos ett barn i dag. Det som har en ny ingång, som utgår från hur samhället ser ut i dag och hur vi vill jobba med jämställdhet och normkritik och hur alla barn blir sedda, säger han.

Miljöpartiet är tydliga med vilken slags böcker man vill stödja med satsningen: i böckerna ska det vara normalt med mångfald, de får gärna vara skrivna av kvinnor och också gärna vara översättningar från andra språk. Men:

– Det ska absolut inte vara så att vi bestämmer vilka böcker som ska beställas. Vi ska se till att det finns pengar så att man faktiskt kan köpa in nya böcker till skolbiblioteken som ska vara bemannade med bibliotekarier, säger Gustav Fridolin.

Vill återupprätta En bok för alla

För att genomföra satsningen föreslår man att förlaget En bok för alla, som 2008 förlorade ett statligt stöd för att göra ungefär samma sak, ska få uppdraget att trycka böckerna.

– Det var ju ett väldigt dumt beslut som alliansregeringen tog. Att lägga ner en jättebra verksamhet som såg till att det fanns böcker för alla barn och många vuxna, anser Gustav Fridolin.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har inte sett Miljöpartiets förslag men säger att det var rätt att ta bort stödet till En bok för alla för att istället skapa andra satsningar på att få upp den dåliga läsförmågan.

– Det var absolut rätt. Och läskunskaperna har sjunkit under 20 år. Vi har fördubblat anslagen till läsfrämjande. Men när det handlar om En bok för alla ska man gå tillbaka till 1970-talet för att förstå orsakerna till att man hade statligt stöd. Då var det svårt med böcker, momsen var högre.

”Det finns böcker, det är inte problemet”

– I dag har vi en lägre bokmoms och det finns böcker på allt fler ställen. Det är inte det som är problemet, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Enligt kulturministern är det i dag viktigt att lägga läsfrämjandesatsningar också utanför skoltid – som i samarbeten med idrottsrörelser eller fritidsverksamheter.

– Vi har valt att lägga de satsningarna på annat läsfrämjande, säger hon.

Men Gustav Fridolin är skeptisk till de satsningar som görs i dag.

– Ja jag vet att kulturministern alltid påstår att det går mer pengar till läsningen i dag men tittar man på de prioriteringar som alliansen gjort så har flera läsfrämjandesatsningar lagts ner eller urholkats, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.