Barnserier gör comeback

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid har det gått dåligt för tecknade serier som riktar sig till barn, men nu gör formatet comeback – i bokform.

Det är barnboksförlaget Rabén och Sjögren nu satsar på att ge ut serieböcker för barn.

– Ofta är det så att när man börjar komma in på serieläsning så kan ganska ointresserade unga bli riktiga bokslukare och bara sluka seriebok efter seriebok, säger Fabian Göranson, förläggare på Rabén och Sjögren.

Vill fokusera på historier – inte textläsning

Förlaget riktar in sig på barn i åldrarna mellan sex och nio år, en målgrupp som är svår att motivera till läsning. Men tanken är inte att locka dem till att i slutänden sluka textböcker.

– Det är fortfarande väldigt bra historier och det är det som vi velat fokusera på, att det inte är sådär att man ska känna sig duktig för att man har läst ut en bok utan att man får jättespännande historier så att man läser vidare, säger Josefin Svenske förläggare på Rabén och Sjögren. 

Mamma Mu i ny version

I den första omgången serieböcker som nu kommit ut så finns bland annat den populära barnboken Mamma Mu och kompisen Kråkan med den livfulla fantasin som nu kan illustreras på ett annat sätt.

– I serien så kan man ju rita hans föreställningsvärld, hur folk går och tittar på mygg-zoo till exempel, man har en viss frihet att gå ut och in i de här världarna, säger bokens författare Jujja Wieslander.

”Ingen har tagit tag i det”

För vuxna finns det en uppsjö av olika serier, men för den unga publiken är utbudet snålare sen seriekrisen på 90-talet då många tidningar lades ner.

– Kanske är det så för att serier har betraktats lite som skräpkultur, säger Loka Kanarp, författare och illustratör som skrivit ”Katten och Ekorren på Sommarön”.

Vad är det som gör att världen är redo för detta nu då?

– Jag tror att man varit redo länge, men bara att ingen tagit tag i det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.