”Spelbolagen vinner mest på Nobelpriset”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i litteratur blir en allt större business. Spelbolagen har lyckats pricka rätt författare flera gånger – och drar in mer och mer pengar på priset. Kulturnyheterna lät katten Moki gissa på årets litteraturpristagare.

Det vi ännu inte vet får djur och spelbolag spekulera om.

Ladbrokes är det spelbolag som erbjudit spel på Nobelpriset längst, sedan 2003. Vid fem tillfällen har de lyckats pricka in rätt pristagare. Unibet har haft rätt författare i topp vid fyra tillfällen. Betsson har inte haft någon litteraturpristagare som favorit, men hade Mo Yan och Patrick Modiano på sina topp fem-listor när de kammade hem priset, 2012 respektive 2014.

– Vi har väldigt duktiga oddssättare och traders som jobbar med det här. Sedan följer vi med i medias spekulationer, så det är en mängd olika faktorer som gör att vi haft rätt vid offentliggörandet, säger Daniel Bergman, oddssättare på Ladbrokes.

Misstankar om fusk

Vid upprepade tillfällen har det spekulerats om läckor i samband med offentliggörandet av Nobelpriset. 2008 fick Ladbrokes stoppa spelet efter att misstänkt mycket pengar plötsligt satsades på det som visade sig bli årets pristagare: J. M. G. Le Clezió. Efter det sa den dåvarande ständige sekreteraren Horace Engdahl att han var övertygad om att det rörde sig om en läcka.

När det var dags för Tomas Tranströmer tre år senare så dök oddsen på honom några timmar innan offentliggörandet. När Patrick Modiano fick priset förra året var han en av förhandsfavoriterna, men Men Ladbrokes tror inte att läckor har påverkat oddsen.

– Nej det har vi ingen anledning att tro. Det kan vara media som har rapporterat att det här varit ett trovärdigt alternativ, det är många faktorer som splear in. Vi har haft fel flera gånger också, till exempel när Doris Lessing och Harold Pinter fick priset. De låg knappt på topp 20, säger Daniel Bergman.

”Har gjort sin hemläxa”

Misstänkta läckor är en sak. Men det är kanske egentligen inte så konstigt att spelbolagen lyckas så pass bra med att tippa rätt nobelpristagare.

– De har gjort sin hemläxa och presenterat listor med viss seriositet. Till största delen rör det sig om vanlig informationsinsamling. Man sonderar forum och bloggar, håller koll på vad som skrivs på kultursidor och vad som översätts och ges ut i Sverige, säger Alan Asaid, översättare och skribent.

Joyce Carol Oates, Haruki Murakami och Philip Roth. Många av namnen på spelbolagens bettinglistor återkommer år efter år. Men det betyder inte att intresset för att spela på Nobelpriset avtagit. Tvärtom. Enligt Unibet, Ladbrokes och Betsson är det fler och fler som vill satsa pengar på potentiella pristagare. I Svenska dagbladet har Alan Asaid tidigare skrivit om bettingfenomenet som ett ”pr-experiment”.

Har det gjort något för intresset för Nobelpriset i litteratur?

– Visst, det har också tillfört hela spektaklet en viss sportmässig nerv. Numera nästan svårt att föreställa sig Nobelpriskarusellen utan vadslagningen. Spelbolagen vill nog förstås ge sken av att man gör en sorts kulturinsats. Men det är spelbolagen som vinner mest på att ansluta sig till Nobelpriset, man har numera varje år gratis reklamplats på de flesta kultursidor, och då inte bara i Sverige, säger Alan Asaid.

Se mer av SVT kulturs chef Eva Beckmans katt Moki, som gissar årets Nobelpristagare i litteratur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.