”Eldsjälar har inte kunskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Boel Unnerstad, tidigare ordförande i Sveriges författarförbund, är kritisk till politiker som lägger över ansvaret för biblioteken på volontärer. Men hon får mothugg från kulturutskottet.

Tidigare i veckan berättade Kulturnyheterna om biblioteket i Loftahammar, utanför Västervik, som lagts ned av kommunen och drivs vidare i ideell regi.

Viktig samhällsfunktion

Men det är inte oproblematiskt att en viktig demokratisk samhällsfunktion, som biblioteksverksamheten är, lämnas över till volontärers goda vilja. Boel Unnerstad ifrågasätter det starkt.

– Eldsjälar är underbart att ha, men de har inte kunskapen. Man måste ha kontinuitet i biblioteksverksamheten. Man måste kunna lita på att biblioteket finns där, säger hon.

Obemannade bibliotek

En trend som växer fram är så kallade meröppna bibliotek. Ett helt nytt begrepp som innebär att biblioteket endast har utbildad personal på plats bara några timmar per dag. Övrig tid finns volontärer där, eller så är biblioteket helt obemannat. Den lösningen har biblioteket i Vårsta i Botkyrka utanför Stockholm valt, sedan i september i fjol och kommunens bibliotekschef märker ett stort intresse från andra delar av landet.

”Frivilligt engagemang bör uppmuntras”

Cecilia Magnusson (M), ledamot i kulturutskottet, ser inga problem med att ideella krafter tar över viss biblioteksverksamhet. Tvärtom tycker hon att det är bra.

– Frivilligt engagemang är jätteviktigt. Om vi tittar på idrottsrörelsen så bygger hela Idrottssverige på ideellt engagemang. Det är klart att fler områden bör uppmuntras för detta och Loftahammarexemplet är ett mycket gott exempel på samverkan mellan ideell och offentlig verksamhet, säger hon.

Boel Unnerstad är däremot rädd att trenden med volontärarbetare i längden kommer att urholka biblioteksverksamheten.

– Det här ska inte bli upptakten till något som sprider sig, säger hon.

Reporter i inslaget: Karolina Schützer och Hans-Åke Mossberg.

Klippning: Henrik Norsell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.