Jenny Lindh. Foto: TT

Jenny Lindh: De läser in för mycket nytta i litteraturen

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturen diskuteras för ofta ur ett nyttoperspektiv, vilket är extra tydligt när partiledarna tipsar om läsning. Det tycker proffsbibliotekarien Jenny Lindh, och passar på att skräddarsy nya boktips.

I Sveriges Radios P1 Morgon har Stefan Löfven (S) nu rekommenderat Astrid Lindgrens krigsdagböcker eftersom han är intresserad av historia, Annie Lööf (C) skyltat med den politiska satirromanen ”Gröna gården” för att det är ”viktigt med självdistans”.

Ebba Busch Thor (KD) har hållit upp ”Sommarens rikedom” av Barbara Kingsolver med hänvisning till sitt tjejgäng från gymnasiet och Jimmie Åkesson (SD) har rekommenderat ”Bamse och Gluff-gluff” eftersom han tycker det är bra att Bamse är snäll.

Resten av partieledarna kommer att fortsätta boktipsa under sina respektive dagar under Almedalsveckan.

Busch Thor enda med emotionell koppling

Jenny Lindh, som gjort sig känd som enveten bokälskare i frågespalten ”Fråga bibliotekarien” i tidningen Dagens Nyheter, är missnöjd med att böcker ständigt diskuteras ur ett nyttoperspektiv. Hon tycker att partiledarna i Almedalen följer mönstret.

– Man märker i hela diskussionen att litteraturen är aldrig i sig själv nog. Det är ingen som säger ”jag sjunker in i den här och njuter av en driven berättelse” eller ”det här är en extremt vacker prosa”. säger Jenny Lindh.

– Med undantag för Ebba Busch Thor kanske, som ändå hade en emotionell koppling till sitt val.

Trotsar med ohälsosamhet

Hon minns när förre statsministern Fredrik Reinfeldt berättade varför han gillar deckare.

– Inte för att han tyckte att de var så jävla spännande. Utan för att de ”gav en bra bild av vårt samhälle”. Politikerna har alla ett typiskt instrumentellt sätt att se på böcker, säger Jenny Lindh.

Hon är också trött på att det för ofta pratas om hur bra det är att läsa böcker.

– Jag brukar därför vilja lyfta fram onyttiga värden av ren trots. Om man läser för mycket böcker går man till exempel upp i vikt ganska mycket. Om man ligger stilla och läser i 18 stimmar i sträck. Det är mycket ohälsosamt, säger Jenny Lindh.

Om Jenny Lindh fick ge partiledarna nya böcker...

Annie Lööf, Centerpartiet

Valde själv: ”Gröna gården” av Viktor Barth-Kron.

Jenny tipsar om: Alice Munros böcker.

– Där finns ett försvar för konsten att ”ge upp” och styrkan i att vara svag. Alla superliberaler borde läsa mer böcker som visar att människor inte är så starka, säger Jenny Lindh.

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

Valde själv: ”Krigsdagböcker 1939-1945” av Astrid Lindgren.

Jenny tipsar om: Naturlyrik, som Werner Aspenström eller Eva-Stina Byggmästar.

– Han är för mycket stål och industri, säger Jenny Lindh.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

Valde själv: ”Sommarens rikedom” av Barbara Kingsolver.

Jenny tipsar om: ”Det mest förbjudna” av Kerstin Thorvall.

– Hihi, säger Jenny Lindh.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

Valde själv: ”Bamse och Gluff-gluff” av Lisbeth Wremby.

Jenny tipsar om: ”Att göra sig kvitt Eddie Bellegueule” av Édouard Louis.

– Den utspelar sig i en liten bruksort i Frankrike, och klargör extremt starkt hur vrede och utanförskap, samt klass, kön och den typen av normer, hänger ihop i det här lilla samhället, säger Jenny Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.