Foto: TT.

Biblioteken: Här är ödesfrågorna för nästa kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre biblioteksfilialer parat med sjunkande läsförmåga gör frågan om bibliotekens framtidsroll mer angelägen än någonsin.

I dag anordnar Svensk Biblioteksförening ett seminarium om vilka utmaningar som en ny kulturminister måste ta sig an på biblioteksområdet.

– Vi behöver en nationell biblioteksstrategi som inte bara är en papperstiger, säger ordförande Calle Nathanson.

Bokmässan 2014

Handlar om pengar

– Den stora utmaningen är att konkretisera vad biblioteken ska jobba med. Det handlar om att inspirera till läsning. Att öppna dörrar till kunskap och bildning. Vi har skrivning om att vi ska verka för läsande. Men hur ska det gå till? I klarspråk handlar också om pengar för att bibliotekens mål ska bli verklighet, säger han.

180 filialer bort

På åtta år har antalet folkbibliotek minskat med cirka 180 filialer. Ett stort problem, enligt Svensk Biblioteksförening.

– Det byggs visserligen nya bibliotek, inte sällan stora arkitektoniska skapelser. Men det räcker inte om man vill sprida läsandet. Det måste finnas fler filialer och möjligheter att låna böcker. Något som också måste tas upp i en ny biblioteksstrategi.

– Kanske kan man tänka sig bibliotek i Folkparkerna, som ett slags garden libraries, trädgårdsbibliotek, säger Calle Nathanson som också är vd för Folkets hus och parker.

Nytt e-boksavtal

Ytterligare en ödesfråga för biblioteken är ett billigare och bättre e-boksavtal mellan bibliotek och förlag. I dagsläget finns ett uppdrag hos organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) att förhandla fram ett sådant för att undvika att biblioteken ruineras när e-böckerna lånas ut gång på gång. Men frågan tar tid.

– Det måste till en avtalslösning, som är mer flexibel än idag. Vi kommer ligga på och understödja SKL och vi är båda lika angelägna om att lyckas, säger Calle Nathanson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2014

Mer i ämnet