Författarna tar strid för biblioteksersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Författarförbundet är starkt kritiskt till regeringens planer på att ändra reglerna för ersättningen som ges vid bibliotekslån.

Författare och andra upphovsmän har rätt till en summa varje gång deras verk lånas ut på bibliotek. Sveriges Författarförbund är kritiskt till att regeringen vill ändra ersättningsmodellen och kräver i stället att den skyddas med en lag.

1,37 kronor per utlåning

Det nuvarande systemet har funnits sedan 1950-talet och i dag är ersättningen för författare 1,37 kronor per utlån. Summan fastställs av Författarförbundet och regeringen ihop, men förbundet oroas över att få minskat inflytande i framtiden.

– Det här är en ödesfråga för oss författare. Det är en stor del av vår försörjning och en stor del till varför det finns ett fungerande kulturliv i dag, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius till Kulturnyheterna.

MP kräver svar av regeringen

Förbundet är även kritiskt till att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i uttalanden kallat ersättningen för ett bidrag. Kritiken delas av förbundsmedlemmen Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet. Han har nu kallat kulturminister till förhör i riksdagen.

– Ser man det som ett bidrag kan man ju sänka det när man behagar, säger han. 

Kulturnyheterna har sökt kulturministern för en intervju, men hon avböjer att kommentera kritiken.

Reporter i inslaget: Abdul Hibombo

Foto/klippning: Mikael Eriksson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.