Michael Bond tillsammans med en Paddington-nalle, i juni 2008. Foto: AP/TT

Björnen Paddingtons skapare är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske barnboksförfattaren Michael Bond har avlidit. Upphovsmannen till de populära böckerna om den lille björnen Paddington blev 91 år gammal, uppger The Guardian.

Michael Bonds första bok om Paddington publicerades 1958. Sedan dess har den brittiske författaren skrivit fler än 20 böcker om den lille björnen som älskade marmelad, och som även figurerat i flera tv-serier av BBC och i en långfilm 2014.

Michael Bond avled på tisdagen efter en tids sjukdom, och blev 91 år gammal.

– Det är en chock. För mig var han den bästa pappan man kan föreställa sig, så självklart är det en svår personlig förlust. Men det är underbart att hans böcker lämnat ett så starkt avtryck. Paddington kommer att leva vidare, säger Bonds dotter Karen Jankel till The Guardian.

Michael Bond fortsatte att skriva fram till sin död. Hans senaste berättelse, ”Paddington’s finest hour”, publicerades i april. De kända böckerna om Paddington har illustrerats av Peggy Fortnum, och översatts till svenska av Ingegerd Leczinsky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.