”Ett försök till karaktärsmord”

Uppdaterad
Publicerad

Efter morgonens sammandrabbning i Gomorron Sverige träffade Kulturnyheterna författarna Jan Guillou och Paul Frigyes.

Imorse möttes Paul Frigyes och Jan Guillou i en debatt om boken ”Höjd över varje misstanke”. I boken, som handlar om Guillou och är skriven av Frigyes, står det bland annat att Guillou skulle blivit relegerad från internatskolan Solbacka utan slutbetyg och att Guillous pappa och farfar inte skulle ha varit med i den franska frihetsarmén under andra världskriget.

Frigyes konfronterade inte Guillou själv med dessa uppgifter eftersom han ville skriva en bok om Guillou som inte var på dennes villkor.

Boken om Jan Guillou

– Jag tyckte att jag hade så bra på fötterna. Jag ville inte att boken skulle gå helt genom honom. Han har ju skrivit sin sanning och sina böcker. Så jag ville klara mig själv och hitta andra källor och andra perspektiv, säger Paul Frigyes.

Hur ser du på det beslutet idag?

– Jag tycker fortfarande det är rätt att skriva från ett annat håll, men de här känsliga uppgifterna borde jag däremot ha konfronterat honom med tydligare.

Vad händer med boken nu?

– Den dras tillbaka och hålls inne i väntan på att vi kan titta över de här felen och jag hoppas att den kan komma ut sen.

Vilket ansvar har förlaget att korrigera de här uppgifterna innan den går i tryck?

– Det är svårt för förlaget att göra, det är så komplexa kedjor för att få fram det här. Jag tycker inte förlaget har något ansvar i det här utan det är jag.

”Försöker ta heder”

Jan Guillou ser Paul Frigyes bok som ett försök till karaktärsmord.

– Han försöker ta heder och ära av mig. Och hade jag inte fått fram de dokumenten om min far som visar att Frigyes har fel hade jag blivit rullad i tjära och fjäder i dag, säger Guillou.

Men varför skulle Paul Frigyes vilja ta heder och ära av dig?

– Därför att jag har ett väldigt högt trofévärde. Den som slutgiltigt kan döda mig inför alla journalister kommer få mycket ja-rop och applåder.

Paul Frigyes vänder sig mot att hans bok är ett försök till karaktärsmord.

– Det tror jag alla som läser den kommer säga att den inte är. Det är klart att det kommer fram en del osmickrande uppgifter, men det är inget karaktärsmord.

Se författarna drabba samman här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boken om Jan Guillou

Mer i ämnet