Foto: TT

Bokförbud i brittiska fängelser stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan fångar i Wales och England åter få böcker skickade till sig.

En domare i Högsta domstolen konstaterar att det inte finns ”någon god anledning” att stoppa interner från att få tillgång till böcker.

Förbudet infördes för ett drygt år sedan för fångar i Wales och England och syftade till att begränsa vad intagna kunde få skickade till sig för att genom detta hindra droger från att hamna på anstalterna. Det rapporterar brittiska BBC.

Del av rehabilitering

Intagna på fängelserna protesterade snabbt mot de nya reglerna och hävdade att tillgången till böcker var en viktig del av rehabiliteringsprocessen. Och nu ger alltså Högsta domstolen dem rätt.

Domstolens hantering av fallet startade när den livstidsdömde Barbara Gordon-Jones överklagade beslutet. Hennes advokat hälsar nu i ett uttalande att ”Läsning är en rättighet och inte ett privilegium och att det ska uppmuntras och inte begränsas.”

Kulturarbetare i kampen

Poeter som Carol Ann Duffy och skådespelaren Vanessa Redgrave har deltagit i kampen mot bokförbudet.

Fångvården har å sin sida hela tiden hävdat att det finns fängelsebibliotek som tillhandahållit litteratur för de intagna. Kritikerna har dock pekat på att biblioteken varit undermåligt uppdaterade och dessutom varit svåra att få tillgång till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.