Bokmässan i Göteborg lockar årligen runt 100.000 besökare. Foto: TT

Bokmässan öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Nordens största litteratursammankomst lockar årligen 100.000 besökare. I år står Ungern, yttrandefrihet och Island i fokus.

I dag öppnar årets största bokfest. Bokmässan i Göteborg arrangeras i år för 31:a gången och väntas i vanlig ordning locka en stor publik.

Kontroversiella teman

Årets tre teman är Ungern, yttrandefrihet och Island. Att just Ungern är temat har kritiserats på grund av landets hantering av flyktingar. På mässan kommer främst samtida ungersk litteratur, med författare som Krisztina Tóth, Ágnes Judit Kiss och Katalyn Mezey, stå i fokus. Men det kommer också finnas programpunkter där Ungerns politiska agerande diskuteras. Efter hård kritik kommer arrangörerna för mässan även att anordna en manifestation för en human flyktingpolitik i Europa.

Bokmässan 2015

Det andra stora temat, yttrandefriheten, kommer att diskuteras bland annat av den Putinkritiska ryska journalisten Masha Gessen, vars ansikte pryder programbladet.

Crime Scene

Nytt för i år är Crime Scene, en scen där deckare, thrillers och spänning står i fokus. Där kommer bland annat den isländska författaren Arnaldur Indriðason prata om genren Nordic Noir.

Totalt kommer över 2.000 författare, forskare, serietecknare, politiker, journalister och kulturpersonligheter att delta i debatter och diskussioner. Utöver de internationella storheterna medverkar en mängd svenska författare: däribland Jonas Hassen Khemiri, Kerstin Ekman, Karolina Ramqvist och David Lagercrantz.

Seminarieprogrammet innehåller 388 programpunkter med 780 medverkande från 31 länder. På fredag klockan 14 öppnas dörrarna för allmänheten, innan dess är mässan öppen för branschfolk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2015

Mer i ämnet