Ingrid Elam recenserar ”Rasputins dotter”

Publicerad

”Rasputins dotter” handlar om tsarfamiljens sista månader. De är instängda i sitt palats, tsar Nikolajev, hans hustru Alexandra, de fyra döttrarna och den blödarsjuke sonen Aleksej.

Författaren Kathryn Harrison har skrivit både historiskt och självbiografiskt och är nu aktuell med boken ”Rasputins dotter”.

–  Hon är en väldigt skicklig och medryckande historieberättare, vare sig hon skriver om sig själv eller om kvinnligt liv i Grönland eller som nu en historisk roman, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam.

”Fascination kring fysisk smärta”

Rasputin, den karismatiske predikanten som varit tsaritsans helare och förtrogna har mördats. Hans dotter Masja hämtas till palatset i hopp om att hon besitter samma botande förmåga som hennes far gjorde. Mellan henne och den ömtålige sonen som på grund av sin sjukdom måste avstå från alla vanliga nöjen, men ändå måste försöka verka frisk, växer en stark samhörighet fram.

Varför har Kathryn Harrison skrivit boken?

– Jag tror inte att hon har kunnat motstå sjukdomen. I hennes tidigare romaner märker man en stor fascination kring fysisk smärta, sår och blod, säger Ingrid Elam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.