Bonnierförlagen skär ned

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största bokförlagsgrupp ska spara pengar, och skär ned på antalet anställda.

Svensk Bokhandel och Resumé har rapporterat att Boonierförlagen ska spara. Trots goda vinstmarginaler ska Bonnierförlagen spara pengar och skära ned på antalet anställda. Orsak: Folk köper för lite böcker.

– Vi har inte så stort problem i dag, men bokmarknaden står still. Vi har en kostnadssida som ökar snabbare än försäljningsutvecklingen, säger förlagsdirektören Håkan Rudels.

Medan försäljningen av vanliga böcker minskar breder e-böckerna ut sig – men intäkterna per såld digital bok är lägre än för böcker med pärmar och sidor.

Personal får gå

Bonnierförlagen består i dag av fjorton förlag, bland andra Albert Bonniers förlag, Månpocket, Bonnier Carlsen, Bokförlaget Forum och Wahlström och Wifstrand. Besparingarna ska göras över tre år – med start i höst. Kostnader för distribution och lagerhållning är redan slimmade, enligt Håkan Rudels, så det blir personal som får gå. Hur många är oklart i dagsläget.

– Vi kommer att bli färre, men hur många vet jag inte, säger han.

Besparingarna kommer också att leda till att förlagen ger ut färre titlar. Ingen specifik genre kommer dock att drabbas, enligt Håkan Rudels.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.