Stina Stoor får Katapultpriset för bästa skönlitterära debut 2015. Foto: TT

Borås tidnings debutantpris till Stina Stoor

Uppdaterad
Publicerad

Stina Stoor, som slog igenom förra året, har vunnit Sveriges största debutantpris.

Debuten Bli som folk har fått ett varmt mottagande. Förra året nominerades den till Augustpriset i den skönlitterära klassen och tidigare i år vann hon Katapultpriset. Nu vinner Stina Stoor det största priset för debutanter i Sverige, Borås tidnings debutantpris.

Om glesbygden på västerbottnisk dialekt

I nio noveller, skrivna på västerbottnisk dialekt, behandlar hon livet i glesbygdssamhället uppe i norr. Och det är inte första gången hennes noveller har charmat jurymedlemmar. 2012 vann Umeå novellpris för novellen För vår del och året efteråt vann Gåvan Sveriges Radios novellpris. Nu fortsätter framgångarna för debutanten.

Priset har delats ut sedan 2001 och priset har bland annat gått till Jonas Hassen Khemiris debut Ett ögat rött, Ida Börjels diktsamling Sond och Anna Focks Absolut Noll. Prissumman är på 100 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.