Det anrika Brontë-sällskapet anklagas för Stasi-tendenser. Foto: SVT grafik

Brontë-sällskapet anklagas för Stasi-fasoner

Publicerad

Under det brittiska Brontë-sällskapets årsmöte blev det riktigt dålig stämning. En av medlemmarna anklagade styrelsen för att agera som Stasi, enligt The Telegraph.

Heathcliff, hedar och inspärrade galna kvinnor på vindar. De viktorianska systrarna Charlotte, Emily och Anne Brontës litterära arv har varit oerhört viktigt för såväl feministisk idébildning som för porträtteringen av England. I dag förvaltas arvet till viss del av det anrika Brontë-sällskapet. Sällskapet, som grundades 1893, är världens äldsta litterära sällskap och har ungefär 1.500 medlemmar.

Två falanger

Medlemmarnas känslosvindlande litteraturpreferenser tycks nu inverka menligt på den verksamhet sällskapet bedriver. Det har varit käbbligt i sällskapet sedan två år tillbaka och konflikten härrör ur motsättningar mellan traditionalister och mer progressiva krafter. Den progressiva falangen vill modernisera sällskapet genom att fokusera på kommersiellt gångbara verksamheter, enligt Daily mail.

Brontë-sällskapet driver publik verksamhet i familjen Brontës gamla hem, prästgården i Haworth. Den progressiva falangen menar att prästgården har stor kommersiell potential och skulle kunna bli ett turistmål liknande Shakespeares Stratford upon Avon, men att platsen har stagnerat på grund av ledningens snorkiga attityd.

Men traditionalisterna, å sin sida, menar att sällskapet riskerar att förlora sin själ och sina ideal om strävan efter kommersiell gångbarhet blir för styrande.

Hamrade med högklackad sko

Bråken i sällskapet har blivit en följetong i brittisk media. För ett år sedan avgick författaren Bonnie Greer som ordförande. Detta efter att hon, för att bringa ordning i en stökig mötessal, tvingats hamra med sin Jimmy Choo-sko som en klubba.

Bonnie Greer proklamerade därefter sin avgång, och hävdade att anledningen var att folk som hon beskrev som ”illvilliga slösinnade” hade läckt privat material från mötessammanträdena.

Judy Dench ny ordförande

Judi Dench, som spelade Rochesters hushållerska Mrs Fairfax i den senaste filmatiseringen av Charlotte Brontës ”Jane Eyre”, tog över ordförandeposten i april, men medverkade inte på årets årsmöte på grund av filmiska åtaganden.

Sedan Bonnie Greer avgick har styrelsen hävdat att konflikterna har avtagit, men under årets möte eskalerade den dåliga stämningen efter att en medlem, som också är journalist, förde anteckningar och sällskapets kassör krävde att journalisten skulle uteslutas.

Stasi-tendenser

En omröstning om uteslutning genomfördes under tumultartade omständigheter av vice ordföranden Patsy Stoneman. Under omröstningen kallades vice ordföranden inte vid namn, utan refererades till som ”Cambridge”, då hon forskat om Brontë-systrarna vid det lärosätet.

Tonen i mötessalen blev vid tillfället så hätskt att en medlem utropade att alla regler och bestämmelser fick henne att känna att hon hade vandrat in i Stasi, enligt The Telegraph.

Flera har avgått

Omröstningen slutade till journalistens fördel och han får stanna kvar i sällskapet. Det senaste året har fem styrelsemedlemmar avgått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.