– Ibland är det nödvändigt att poesin uttalar de stora hädelserna, säger Bruno K. Öijer. Foto: SVT

Bruno K. Öijer: Jag lägger min röst på poesin

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna träffar Sveriges kanske mest populära samtidspoet som är aktuell med ny diktsamling.

Han är enormt populär – Bruno K Öijer. Han beskrivs både som outsider och folkkär – en poet med rockstjärnestatus. Hyllad för sina högläsningar och har bland annat stått som förband till Kent på Stockholms Stadion.

– Det var någon klädkod som hade gått ut, alla skulle vara klädda i vitt. Det fanns en man som var klädd i svart, det var jag. Det svåraste du kan göra är att uppträdda inför tre människor i en lägenhet. Det är riktigt jävla svårt. Men inför 30 000, det är bara julafton, säger Bruno K. Öijer till Kulturnyheterna.

Röstar på snön

Bruno K Öijer debuterade 1973 och är känd för sin skarpa samhällskritik. Ett återkommande ämne även i nya diktsamlingen ”Och Natten Viskade Annabel Lee”.

– Varje stor poet, eller varje poet värd namnet har ju ett utpräglat socialt samvete naturligtvis. Ett av huvudämnena som är genomgående i min poesi från början är ju den här samhällskritiken och civilisationskritiken.

”Molnen läser dig”

Men rösta det har han aldrig gjort.

– Nej det har jag inte gjort. Jag lägger inte min röst vart fjärde år. Jag lägger min röst varje dag – på poesin, säger han och fortsätter:

– I så fall röstar jag på vinden, träden, molnen, vattnet, regnet, snön. Egentligen blir du aldrig berömd som poet innan snön, regnet, träden, vinden, molnen läser dig. Då kan du se att du kommit någonstans.

Drag av självbiografi

Han menar att skriva poesi är en individuell handling, en handling som faktiskt kan uppfattas som samhällsfientlig.

– Den bör faktiskt ibland också vara det. Ibland är det nödvändigt att poesin uttalar de stora hädelserna, genomskådar samhällslögnen.

Nya diktsamlingen har ett rikt persongalleri med politiker, frihetskämpar, poeter och andra människor som inspirerat honom. Men det handlar också om hans pappa som tog sitt liv bara 34 år gammal.

– Det är enda gången jag berört min pappas öde i mina böcker. Eftersom den här diktsamlingen ändå tar upp mitt liv från det att jag gick i sjätteklass så tycker jag att den här dikten om min pappa försvarar sin plats.

Trivs bäst på scen

För Bruno K. Öijer väntar en lång Sverigeturné, där han trivs bäst med sin poesi.

– Jag har befriat den svenska poesin från boksidan, jag har aldrig varit nöjd med att bara publicera böcker. Det är ju mötet med publiken och den atmosfären som betyder väldigt mycket för mig. Det är som vilken artist som helst.

Artist säger du?

– Ja det är klart.

Boken släpps 11 september och i oktober drar han traditionsenligt ut på Sverigeturné.

Se inslag med Bruno K. Öijer i kvällens sändning av Kulturnyheterna 19:00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.