Foto: TT

Christer van der Kwast ger ut Quickbok

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta åklagaren Christer van der Kwast ger nu sin version av Quickfallet. Det blir den åttonde boken i Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. 

Boken ”Bortom rimligt tvivel” ges ut den 19 januari på förlaget Bladh by Bladh. Enligt författaren och förra åklagaren Christer van der Kwast är avsikten att ge läsaren en mer verklighetsförankrad bild av hanteringen av fallet Thomas Quick.

– Kanske finns det tid nu att fundera över om det är rimligt att en dömd seriemördare går fri, på det sätt som skett, utan att man först gör en ordentlig ny prövning i domstol av skuldfrågan. En så allvarlig sak som grova och sadistiska mord ska inte kunna viftas bort så här enkelt, skriver Christer van der Kwast i ett pressmeddelande.

Medier

Fri efter 23 år

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, tog tillbaks alla sina åtta morderkännanden i journalisten Hannes Råstams dokumentärfilm i SVT 2008. Eftersom bevisen i morddomarna främst byggde på Sture Bergwalls eget erkännande friades Bergwall senare för alla mordanklagelser. Sedan mars i år är Bergwall fri efter att suttit 23 år på sluten avdelning på Säters sjukhus.

Förläggaren för boken, Annika Bladh, säger till Kulturnyheterna att hon vill ge ut boken för att det är viktigt att alla sidor ska få komma till tals.

– Jag är inte så insatt i fallet, men jag tycker det är intressant att höra alla sidor. Christer van der Kwast går metodiskt igenom fallet i boken och han är ju en man som har blivit väldigt föraktad under den här processen säger Annika Bladh.

Rättshaveri

– Min redogörelse skulle kunna tolkas som revanschlystnad och rättshaveri. Det är i så fall en risk jag är beredd att ta. Med varm hand lämnar jag över till läsaren att bilda sig en egen uppfattning skriver Christer van der Kwast i pressmeddelandet.

Quick i litteraturen

Hittills har det skrivits åtta böcker, hundratals nyhetsartiklar, radio- och TV-reportage om fallet Thomas Quick. Förra veckan gick förra justitiekanslern Göran Lambertz, ut med att han skriver en bok om Quickfallet. 

Andra böcker om Quickfallet:

Min bror Thomas Quick: en berättelse om det ofattbara, av Sten-Ove Bergwall (1995)

Mytomanen Thomas Quick: en dokumentation, av Dan Larsson (1998) uppdaterad version (2012)

Likhundarnas tid, av Sten-Ove Bergwall (1999)

Gåtan Thomas Quick, av Janne Mattsson (2002)

Thomas Quick är död, av Sten-Ove Bergwall (2009)

Quick: den stora rättsskandalen, av Pelle Svensson (2010)

Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare, av Hannes Råstam (2012)

Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick, av Dan Josefsson (2013)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet