Damien Echols dömdes till döden

Uppdaterad
Publicerad

Trots sin oskuld dömdes Damien Echols till döden 1993 för morden på tre pojkar. Nu är han fri och har skrivit en bok om livet i dödscellen.

Ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i USA de senaste åren har gått under smeknamnet West Memphis Three. 1993 blev tre tonårspojkar oskyldigt dömda för morden på tre åttaåriga pojkar i staden West Memphis, i den amerikanska delstaten Arkansas. Damien Echols, en då ung svartklädd hårdrockare, pekades ut som ledaren i en satanistisk mördarsekt och trion dömdes trots att samtliga hade alibin.

”Inte roligt att älta fallet”

I och med dokumentären ”Paradise Lost” från 1996 fick det underliga rättsfallet stor uppmärksamhet. För ett och ett halvt år sedan släpptes de fria och nu har Damiens Echols bok om åren i dödscellen kommit ut på svenska.

– Det är inte alltid så roligt att älta det här fallet. Tänk att varje dag behöva prata om sitt livs värsta upplevelse, säger han.

Nu ägnar Damien Echols sin tid åt att få upprättelse och han ifrågasätter jurysystemet i amerikanska domstolar.

– I det amerikanska rättsväsendet är bevisningen bara halva fallet. Även om alla bevis pekar på att du är oskyldig, kommer de ändå att avrätta dig hellre än att medge sina misstag, säger han.

Måste bära solglasögon

Texterna i boken ”Dödsdömd” är främst skrivna i fängelset och handlar om den dåliga behandlingen och bristfälliga sjukvården som fångar i USA får. Och åren i fångenskap har satt sina spår både fysiskt och psykiskt. I dag måste Damien Echols bära solglasögon.

– Min syn försämrades snabbt. Av de 18 åren i fängelse satt jag i isoleringscell i nästan tio år. Bristen på solljus och inspärrningen i ett litet utrymme gjorde att gjorde att mina ögon successivt förlorade förmågan att fokusera. Dessutom har jag svåra nervskador i tänderna efter ha blivit slagen i ansiktet, säger han.

”Lamslagen av skräck”

Att komma ut i samhället igen efter 18 år blev också en chock.

– Jag är förstås upprymd och glad över att vara fri. Men samtidigt var jag nästan lamslagen av skräck de första tre månaderna. Långsamt kom jag över det, säger han och intygar att det har blivit bättre med tiden.

– I början var jag rädd för allt, särskilt för teknik. Jag hade inte sett en dator sedan 1986.

Vill ha upprättelse

Under 15 år engagerade sig frivilliga med pengar och engagemang för att ge den dömda trions fall skulle prövas på nytt. Skådespelaren Johnny Depp och musikerna Patti Smith och Iggy Pop är några av dem som stridit för att Damien Echols och hans kamrater skulle få en rättvis rättegång.

Ihop med ”Sagan om Ringen”-regissören Peter Jackson producerade Damien Echols nyligen filmen ”West of Memphis”, som förde fram ytterligare nya uppgifter i fallet.

– Vi vill att den skyldige döms och att de som gjorde det här mot oss straffas. Om vi inte pratar om det blir vi aldrig rentvådda. Vi ger oss inte förrän delstaten Arkansas har gjort det rätta, säger han.

Se hela intervjun i inslaget ovan.

Reporter i inslaget: Ika Johannesson

Foto: Andreas Idén

Klipp: Idén/Norsell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.