David Lagercrantz Millennium-uppföljare ”Det som inte dödar oss” är 2015 års bäst säljande roman. Foto: SVT Grafik/Magnus Liam Karlsson (Montage)

De är 2015 års bäst säljande romaner

Uppdaterad
Publicerad

David Lagercrantz levde upp till Millennium-hajpen och skrev 2015 års bäst säljande roman. Litteraturåret som helhet dominerades av deckare, svenska författare och manliga skribenter.

För första gången presenterar nu Svenska Förläggareföreningen, SVF, statistik över årets mest säljande romaner. De färska siffrorna visar att 00-talets starka deckartrend fortsätter att dominera den breda litteraturen. Bland de tio mest populära romanerna 2015 var inte mindre än fem böcker spänningsromaner, skrivna av genreprofiler så som Lars Kepler, Camilla Läckberg och Jens Lapidus.

På förstaplats återfinns föga förvånande David Lagercrantz ”Det som inte dödar oss”. Den fjärde delen i Stieg Larssons Millennium-serie var en av det forna årets mest omskrivna böcker, och tycks ha levt upp till sin förhandshajp bland läsarna.

Svenskar föredrar svenska författare

SVF:s siffror visar också att det är de svenska författarskapen som åtnjuter störst läsarskara i landet. Bara en internationell författare tar sig in på topp 10, när E L James ”Grey: Femtio nyanser av honom enligt Christian” landar på plats sju.

Det är också de manliga författarna som dominerar toppskiktet: åtta av elva namn bland bästsäljarna är män. Förutom ovannämnda E L James befinner sig Camilla Läckbergs ”Lejontämjaren” på plats tre, medan Alexandra Coelho Ahndoril – som tillsammans med Alexander Ahndoril ligger bakom författarpseudonymen Lars Kepler – ligger på plats två.

2015 års bäst säljande romaner

1: David Lagercrantz – ”Det som inte dödar oss”

2: Lars Kepler – ”Stalker”

3: Camilla Läckberg – ”Lejontämjaren”

4: Leif G. W. Persson – ”Bombmakaren och hans kvinna”

5: Fredrik Backman – ”Britt‐Marie var här”

6: Jan Guillou – ”Blå stjärnan”

7: E L James – ”Grey : Femtio nyanser av honom enligt Christian”

8: Jonas Jonasson – ”Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)”

9: Jonas Hassen Khemiri – ”Allt jag inte minns”

10: Jens Lapidus – ”STHLM DELETE”

Källa: Svenska Förläggareföreningen

(Siffrorna är baserade på försäljningssiffror från majoriteten av svenska bokåterförsäljare. Siffror från bland annat bokklubbar och butikskedjan ICA är inte del av underlaget.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.