De har också uteblivit från prisceremonin

Uppdaterad
Publicerad

Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot sitt Nobelpris i litteratur. Men han är inte ensam om att nobba Svenska Akademien. Flera andra pristagare har valt att av olika skäl skippa ceremonin.

”Att en Nobelpristagare inte kan resa till Stockholm för att ta emot priset är ovanligt, men inte exceptionellt”, skriver Svenska Akademien i pressmeddelandet som avslöjade att Bob Dylan inte kan komma loss från sina andra åtaganden.

Tidigare har Nobelstiftelsen haft en rad andra pristagare som inte har kunnat medverka på ceremonin. 2007 fick Doris Lessing Nobelpriset i litteratur, men efter bland annat inrådan från hennes läkare tvingades hon avstå från att komma till Stockholm. Hon skrev i stället ett tal som hennes förläggare läste upp i Stockholm. Priset överlämnades senare av den svenska ambassadören Staffan Carlsson vid en ceremoni i London.

Nobelpriset i litteratur 2016

Svår social fobi

Den österrikiska författaren Elfriede Jelinek, Nobelpristagare 2004, tog inte heller hon emot sitt pris i Stockholm. Anledningen är att hon lider av svår social fobi. I stället skedde överlämnandet vid en privat ceremoni på den svenska ambassadörens residens i Wien. Både hon och 2005 års pristagare Harold Pinter och deltog på prisceremonin via storbildsskärmar.

En person har tidigare tackat nej till Nobelpriset i litteratur. Den franske författaren och filosofen Jean Paul Sartre nobbade Nobelceremonin 1964 men av en helt annan anledning. Han tackade nej till priset eftersom han sa sig värna om sitt oberoende.

Tvingades avböja

1958 tilldelades den ryske författaren Boris Pasternak Nobelpriset i litteratur. Han tackade först ja till priset, men ryska myndigheter tvingades honom senare av att avböja priset.

De gånger Nobelpristagarna har uteblivit på ceremonin har Svenska Akademien i stället utarbetat ett program utifrån pristagarens önskemål. Det kan till exempel handla om att någon annan ska ta emot priset i deras ställe.

Ser fram emot Dylans föreläsning

Vad Bob Dylans besked om att han inte kommer till Stockholm betyder för årets prisceremoni återstår att se. Men på ett plan är Akademien tydlig: en traditionsenlig Nobelföreläsning måste varje pristagare ska genomföra senast sex månader räknat från den 10 december 2016.

”Vi ser fram emot Bob Dylans Nobelföreläsning, som han måste hålla”, skriver Svenska Akademien på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet