Jonas Hassen Khemiri, Jessica Schiefauer och Karin Bojs är 2015 års Augustvinnare. Foto: TT

Augustpris till Khemiri, Bojs och Schiefauer 2015

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Hassen Khemiri, Karin Bojs och Jessica Schiefauer får Augustpriset 2015.

Jonas Hassen Khemiri får Augustpriset i kategorin bästa skönlitteratur. Han prisas för ”Allt jag inte minns”, hans första roman på 10 år.

I boken beskriver han vad som händer genom olika personers bedrägliga minnen av en människa som är inte längre finns, och vad som döljer sig i det som vi inte minns?

I sitt tacktal berättade han att han spenderat större delen av dagen på sjukhus med en närstående. De skulle bara göra en rutinkontroll men provsvaren tog längre tid än de borde.

– Och när man väntar på provsvar på sjukhuset går tiden oändligt långsamt. Så när jag satt där tänkte jag ”Jag skiter väl i jävla August...”.

Khemiri berättade att han började förhandla med ödet.

– Jag liksom tänkte att om jag inte får Augustpriset, så kan väl i alla fall provsvaren bli bra. Och så kom provsvaren, och de var bra.

– Och nu kommer det här, och då vill jag bara säga till ödet: Jag tar tillbaka allt, det betyder jättemycket.

Bästa fackbok

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs tilldelas Augustpriset för bästa fackbok. Hon prisas för ”Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren”.

Boken är utgiven på Bonniers och förlaget beskriver boken som släktforskning på djupet där författaren låter sina DNA-trådar knyta henne samman med forntidens människor.

Karin Bojs höll ett kort och koncist tacktal.

– Tack, tack, tack, sa hon när hon tog emot priset.

Bästa barn- och ungdomsbok

Jessica Schiefauer får Augustpriset för ”När hundarna kommer”. Boken handlar om en ung mördare, hans anhöriga och familjens två kamphundar.

Den är löst baserad på mordet på John Hron 1995. Ett ett dåd med nynazistiska förtecken som fick enorm uppmärksamhet i svenska medier.

Jessica Schiefauer höll ett längre tacktal än Karin Bojs och slog ett slag för att barn- och ungdomskategorin ska delas i två delar.

– Då blir det jämlikt. Och det behövs, vi behöver människor som kan tänka själva och vara kritiska. Och det skapar vi genom litteraturen. Med fyra kategorier får barnen fantastisk litteratur, så kan de ta till sig bra ungdomsböcker. Det skapar läsare som som vuxna kan ta till sig vuxenlitteratur.

– Vi kan dela upp prissumman också. 75.000 kr var, sa Jessica Schiefauer som tackade förlaget Bonnier Carlsen för att de tillåter henne vara modig.

– Och jag lovar att använda allt priset innebär till att fortsätta vara det.

Lilla Augustpriset

På galan delades också Lilla Augustpriset ut av kulturminister Alice Bah-Khunke (MP)

– Jag vill gratulera er alla nominerade, ni är publicerade, och jag vill gratulera oss alla, för att vi får ta del av er berättelser, sa hon innan hon meddelade att Rasmus Bjerkander tilldelas Lilla Augustpriset.

Han får priset för novellen ”Den på intet vis speciella”.

– Det betyder mycket för mig, sa han i tacktalet, och passade även han på att lovprisa alla de nominerade.

– Alla andra förtjänade också att vinna, men det är bra att bara en gör det. Det här betyder att jag nu ska ta författardrömmen, en dröm jag aldrig vågat ge en chans tidigare, på allvar.

Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade litterära pris med syfte att sätta fokus på årets bästa böcker i de fyra kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok, Årets svenska barn- och ungdomsbok och Lilla Augustpriset.

Priset delas ut av Svenska Förläggareföreningen och består av en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare, samt en prissumma på 100.000 kronor. Vinnaren av Lilla Augustpriset får 15.000 kronor. Priset delades i år ut för 26:e gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.