Mahasweta Devi på besök i Sverige 2008. Foto: TT

Indiska författaren Mahasweta Devi är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och människorättskämpen Mahasweta Devi är död.

Hon kallas för en av Indiens viktigaste författare, och hyllas av premiärministern på Twitter.

Den inflytelserika indiska författaren Mahasweta Devi skrev omfångsrikt om förtrycket mot lägre kaster i Indien.

Hon var en uttalad kämpe för mänskliga rättigheter och hennes författarskap brukar föras till den postkoloniala litteraturen. Devi debuterade som författare 1956 och hann ge ut över 100 titlar.

Efter att hon gått bort trendar hennes namn som hashtag på indiska Twitter. Och premiärministern Narendra Modi är en av de som mikrobloggat ut en postum-hyllning.

”En av Indiens viktigaste”

”Mahashweta Devi illustrerade pennans makt på ett underbart sätt. En röst av medkänsla, jämlikhet och rättvisa, hon lämnar oss djupt sörjande. RIP” skriver han.

– Hennes skrivande var en politisk kamp för de förtryckta, och hon kompromissade aldrig om sina idéer. Hon var en väldigt godhjärtad människa, säger hennes förläggare Urvashi Bhutalia till BBC.

– Jag kommer att minnas henne som en av Indiens viktigaste författare på grund av de ämnen hon valde och höll sig trogen till.

Mahasweta Devi blev 90 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.