Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink. Foto: TT

Elisabeth Åsbrink ändrar sig – åker till Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Elisabeth Åsbrink som i höstas skrev under uppropet mot Bokmässan i Göteborg i protest mot Nya Tiders närvaro har nu beslutat att åka till årets mässa: ”Alla vi som står för något annat måste stå upp, säger hon till Kulturnyheterna.

Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink var en av de personer och organisationer som i höstas skrev på ett upprop där de deklarerade att de inte skulle komma till årets bokmässa Bok & Bibliotek i Göteborg.

Uppropet var en protest mot att den högerextrema tidningen Nya Tider bjudits in och uppmanade Bokmässans ledning att stoppa aktörer ”som kan beskrivas som dokumenterat extrema och antidemokratiska”, enligt författaren Lisa Bjurwald, som initierade protesten.

Nya Tider på bokmässan

”Viktigt upprop”

Men efter att Bokmässan under hösten genomgått ett värdegrundsarbete har Elisabeth Åsbrink nu ändrat sig och kommer att resa till mässan i Göteborg i september, berättar hon för Kulturnyheterna.

– Uppropet var viktigt och nödvändigt, då det fanns ett behov av att markera att det fanns människor som inte respekterade demokratin. Det här trycket fick Bok & Bibliotek att genomgå ett värdegrundsarbete – de tvingades tänka och lämna ifrån sig en genomtänkt policy. Sedan är det upp till varje enskild människa att själv värdera om man vill vara på den fest som det här faktiskt är och där sådana idéer får fritt spelrum.

”Har haft en skavande känsla”

Enligt Elisabeth Åsbrink beror hennes beslut att närvara vid årets bokmässa inte bara på ledningens värdegrundsarbete – det handlar också om vikten av att stå för sina åsikter.

– Jag har hela tiden haft en skavande känsla av att man ska stå upp och inte backa undan. Vi hyllar foton av människor som ställer sig framför stridsvagnar, då måste också vi stå upp. Och den här känslan väger tyngre. Jag får inte lämna gatan tom för dem – alla vi som står för något annat måste stå upp.

Upmanar mässan till uppmärksamhet

Efter förra årets stormiga mässa fastslog Bokmässans ledning i december att man i fortsättningen kommer att knyta experter till sig för att genomföra en så kallad validering av mässans utställare.

Exakt hur denna validering kommer att ske framgår dock inte, och Elisabeth Åsbrink understryker vikten av att man från bokmässans sida fortsätter att vara uppmärksam på de personer och organisationer som finns bland utställarna.

– Det bokmässan kommit fram till respekterar jag och jag tycker att beslutet är bra. Samtidigt hoppas jag att de är uppmärksamma på de här grupperna och på vad de för ut för budskap i en tid då yttrandefriheten i världen är hotad.

Avhopp i protest

Föra årets Bokmässa kantades av en rad kontroverser till följd av Nya Tiders medverkan, och årets mässa har redan drabbats av avhopp från förlaget Ersatz i protest mot att tidningen ställer ut igen.

Tidningen Expo publicerade också förra veckan uppgifter om att Nya Tider sprider en film på nätet, där tittarna uppmanas att systematiskt uppsöka journalister i deras hem och där redaktören för tidningen ingår i filmteamet.

Bokmässans vd Maria Källsson vill dock inte kommentera uppgifterna för Kulturnyheterna.

– Vi följer frågan mycket noga. Det är det jag har att säga i dagsläget och jag vill inte kommentera något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet