En ung mördare och två kamphundar

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Jessica Schiefauer växte upp i Kungälv. I sin nya roman ”När hundarna kommer” bearbetar hon stadens kollektiva trauma: mordet på John Hron 1995. Med textens hjälp försöker hon förstå det obegripliga: hur unga människor kan döda varandra.

– Om det bara är en grupp människor som erbjuder dig tillhörighet, så kan de människorna göra ganska mycket mot dig och du går ändå till dem för att du vill ha tillhörighet, det är också oerhört mänskligt. Det handlar väl också om flocken och hundarna.

Boken handlar om en ung mördare, hans anhöriga och familjens två kamphundar. I sin Augustprisade roman ”Pojkarna” skrev Schiefauer om flockbeteende och pojkars våld. Den här gången väljer hon att berätta ur förövarens perspektiv.

– Det finns jättemånga berättelser om att bli ett offer. Offrets skräck, anhörigas förtvivlan. Det är väldigt välberättat, det är väldigt väl omhändertaget, både i vuxenlitteratur och i ungdomslitteratur. Och jag letar alltid efter den berättelsen som är i ögonvrån av det som vi tänker är den mest intressanta berättelsen.

Mordet på John Hron

Boken är löst baserad på mordet på John Hron 1995. Det var ett dåd med nynazistiska förtecken som fick enorm uppmärksamhet i svenska medier. En hel ort traumatiserades och på landets löpsedlar blev mördarna monster.

– Vi jobbar så hårt för att hitta förklaringen. Man sa att ’i familjen finns missbruk, det är en dysfunktionell familj, skolan har inte uppmärksammat, det finns psykisk sjukdom’ och så vidare. Man vill så gärna hitta det där sakerna som gör att man kan skilja en familj där man har blivit förövare från sin egen familj.

Helt fiktiv

Jessica Schiefauer understryker att den nya romanen ändå är en helt fiktiv historia.

Men det 90-tal som författaren minns från uppväxten känner hon är på väg tillbaka.

– Det är en tid som är på väg att gå i repris, symboler, uttalanden, politiska strömningar både i Sverige och i världen påminner om den tiden jag växte upp i, säger Jessica Schiefauer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.