”Kommer alltid blåsa kring akademien”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avgår Peter Englund som ständig sekreterare för Svenska akademien. Under sex år på posten har han hanterat många konflikter. Nu vill han vara pappaledig.

Först tackade han nej med motiveringen att det vore en stor olycka för alla inblandade, eftersom han tyckte att han saknade kompetens. Men till slut blev Peter Englund Svenska akademiens ständige sekreterare ändå.

– Kanske finns det jobb som man helt enkelt inte tackar nej till. Kanske vore det som att säga nej till livet självt, sa han då till Dagens Nyheter.

Lämnar efter sex år

Nu är det slut. Efter sex år på posten.

– Jag har gjort så gott jag har kunnat, säger Peter Englund när Kulturnyheterna hälsar på honom på kontoret.

Han pekar på de vita dörrarna med guldhandtag, som varje år är fond för den ständiga sekreterarerens högtidliga avslöjande av nobelpriset i litteratur.

– De här dörrarna är alltid låsta. Så jag kommer aldrig att gå ut genom dem mer, säger Peter Englund.

Institution med makt

Han lämnar över posten till Sara Danius nu på söndag, den 31 maj. Under sin tid har han fått öva upp sina diplomatiska förmågor.

– Jag har försökt inse att det alltid kommer att vara konflikter på en sån här institution. Det kommer alltid blåsa kring den och den kommer alltid vara ifrågasatt. Det är inget fel, det är helt normalt. För det här är en institution med makt, säger han.

Stormarna kring Svenska akademien är en tradition med drygt 200 år på nacken. En av de värsta var kanske striden om det uteblivna ställningstagandet efter fatwan mot författaren Salman Rushdie år 1989.

Något som fick ledamöterna Kerstin Ekman och Lars Gyllensten att hoppa av akademiens arbete i protest.

”Yttrandefrihet grundvillkoret”

Det utspelade sig före Englunds tid. Nu säger han att yttrandefriheten är viktig.

– Det är grundvillkoret för det vi gör. Varken författare eller vetenskapsmän kan verka om inte yttrandefriheten finns på plats. Därför är den central, säger Peter Englund.

Men ni deltar sällan i kulturdebatten på det sättet?

– Nej, men vi är med i olika typer av upprop. Bloggarna i Bangladesh som blivit mördade till exempel, säger han och syftar på morden på Ananta Bijoy Das, Avijit Roy och Washiqur Rahman.

– Så sent som i dag undeterecknade jag det uppropet. Jag tycker vi gör det man kan förväntas göra. Vi kan inte springa på alla bollar, det går inte, säger Peter Englund.

Funderar på resten av livet

Peter Englund menar också att Svenska akademien står för en värdefull beständighet.

– Det behövs en oberoende fri kulturinstitution med muskler. Svenska akademin har en möjlighet till långsiktighet, som inte finns någon annanstans nu. Även på universiteten saknas möjligheten att säga: ”Det här projektet kommer att ta hundra år. Och då får det ta hundra år.” Det kan bara en sån här institution stå för, säger Peter Englund.

Och vad ska du göra nu då?

– Jag ska vara pappaledig. För det har jag försummat under de här åren. Sen ska jag fundera på vad jag ska göra med resten av mitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.