Peter Fröberg Idling, författare och styrelseledamot i Svenska Pen. Foto: SVT

Flera kommuner säger nej till fristäder

Uppdaterad
Publicerad

Årets nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj var tidigare förföljd på grund av sitt författarskap. Och tack vare en fristad i Göteborg kunde hon fortsätta utöva sitt yrke utan att riskera livet. Men fortfarande säger en del svenska kommuner nej till att erbjuda fristäder.

I Nacka kommun utanför Stockholm röstades förslaget om att inrätta en författarfristad nyligen ner. Det beklagas av Svenska Pen, som gärna påminner om betydelsen av fristaden för årets nobelpristagare i litteratur.

– Svetlana Aleksijevitj har pratat om att det kommer tider då författare tvingas upp på barrikaderna, men det är inte på barrikaderna man kan skriva de betydande litterära verken, säger Peter Fröberg Idling, författare och styrelseledamot i Svenska Pen, och fortsätter:

Aleksijevitj tacksam för fristaden

– När jag träffade henne för ett år sedan frågade jag henne vad det inneburit att vara fristadsförfattare, i Göteborg och på andra platser. Och hon sa att hon var oerhört tacksam, men erkände också att hon inte hade kunnat skriva de här böckerna utan möjligheten att undkomma repressionen för en tid.

Det finns i dag omkring 15 fristäder i Sverige, men fler än Nacka har sagt nej. Enligt Peter Fröberg Idling är motargumentet att författare inte ska ges företräde vanligt återkommande i diskussioner om fristäder. Han ser det dock som en missuppfattning.

– Det handlar inte om att ge personen asyl eller uppehållstillstånd. Utan man kliver in i kampen för det fria ordet och ger författaren en tidsfrist för att kunna arbeta. Det är något helt annat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.