”Bättre sent än aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Kanadensiska novellförfattaren Alice Munro hyllas för sina fylliga och särodlade noveller, av SVT:s expertpanel.

Klockan 13 på torsdagen öppnade Peter Englund traditionsenligt den stora förgyllda dörren för att kliva ut i Börssalen i Stockholms Gamla stan och ge den stora nyheten till världen.

För femte gången berättade Svenska Akademiens ständige sekreterare vilken författare som har en troligtvis både hektisk och enormt framgångsrik höst framför sig.

Nobelpriset i litteratur 2013

”Samtida novellkonstens mästare”

Årets Nobelpristagare i kategorin för litteratur är den kanadensiska författaren Alice Munro.

– Vi valde henne för att hon är den samtida novellkonstens mästare. Hon fullbordar en tradition som går tillbaka till Tjechov och jämförs med honom. Men hon står på alldeles egna ben. Hon har drivit denna konstform till perfektion, säger Peter Englund till SVT.

”Ett fantastiskt val”

Daniel Sandström, kulturchef på Svenska Dagbladet, tycker att Munro är en väldigt värdig vinnare:

– Det är ett fantastiskt val, både litterärt och publikt sett. Hon är en älskad författare som kommer att bli ännu mer älskad och läst nu. Hon har deklarerat att hon ska sluta skriva, vilket är en punkt för författarskapet. Nobelpriset är ett utropstecken.

– Hon har lyckats skriva romaner i novellform. På 30 sidor får hon fram ett helt människoöde – det som andra behöver 300 sidor till. Det hänger ihop med att hon var en skrivande småbarnsförälder, som inte kunde skriva romaner medan hon tog hand om sitt hushåll. Det fanns en kluvenhet i hennes liv mellan skrivandet och det privata livet. Det är en intressant aspekt av varför novellformen blev hennes uttryck, förklarar Sandström.

Den 13:e kvinnan någonsin

Ulrika Milles, som är litteraturkritiker för bland annat Kulturnyheterna, tycker också att Svenska Akademiens val av pristagare är bra. Hon är glad att en kvinna får priset, men undrar varför kvinnorna brukar få utmärkelsen så sent i livet.

Medelåldern bland pristagarna är 64 år, säger Milles, men kvinnorna är ofta betydligt äldre.

– Kvinnorna som får litteraturpriset är ofta väldigt gamla. Men bättre sent än aldrig. Det finns massor av läsa av henne. Underbara små noveller som skimrar av återhållna betydelser, som går direkt in.

Kvinnans konflikt på 1900-talet

Ulrika Milles tycker att Munro är läsvärd för att hon skriver om den stora konflikten för kvinnor under 1900-talet, mellan kärleken, barnen och till exempel skrivande.

– Det finns en inre motor i hennes texter som visar skarpt hur samhället arbetar inom oss. Att vi inte står fria, utan de kollektiva föreställningrna och tiden finns hela tiden inom oss, i våra känslor.

Alice Munro är den första kvinnan sedan 2009 som får litteraturpriset. Totalt sett är hon den trettonde kvinnan av hittills 110 Nobelprisade författare.

Halelujah från New York

Alice Munros svenska agent Lennart Sane berättar om känsloyran via telefon till SVT, kort efter beskedet.

– Vi är så jättelyckliga här på kontoret! Vi har väntat och längtat efter det här priset. Om det är någon vi har önskat ett Nobelpris nu, så är det Alice. Det här är en författare som skriver så alla kan ta till sig det. Vi har inte fått kontakt med Alice, men svaret som vi fått från agenten i New York är: Halelujah!

Kommer då den här ”skygga” författaren vilja ta emot priset i Stockholm i december?

– Vi kommer förhoppningsvis få ett positivt svar på det, säger Lennart Sane till SVT.

Lånas mycket på svenska bibliotek

Jenny Lindh är bibliotekarie på Kulturhuset i Stockholm, och programledare i Babels tv-följetong ”De odödliga”. Hon berättar att årets litteraturpristagare redan är en favorit hos många svenska bokläsare:

– Jag är överraskad men glad! Alice Munro är redan oerhört läst och älskad om man jämför med många andra namn. Det är precis som de andra säger en roman i varje novell, men jag tycker också att hon behärskar den klassiska novellkonsten med en liten twist på slutet, säger Jenny Lind till programledaren Malin Jacobson Båth.

Lästips till nybörjare

Tillhör du en av alla som ännu inte läst något av Alice Munro? Då tycker Peter Englund från Svenska Akademien att du ska plocka upp ”The Moons of Jupiter” från 80-talet, som handlar om kärlekslöshet, åldrande och hemligheter.

Daniel Sandström på Svenska Dagbladet tycker att samlingen ”Nära hem” från 2009 är en bra första läsning.

Torsdagens Kulturnyheterna, klockan 19.00 på SVT1 och SVT Play, kommer att kretsa kring litteraturpristagaren Alice Munro. SVT:s litteraturmagasin Babel har samma fokus på söndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2013

Mer i ämnet