Författaren Ludvík Vaculík blev 88 år gammal. Foto: TT/AP

Författaren Ludvík Vaculík är död

Publicerad

Den tjeckiske Charta 77-medlemmen och författaren avled på lördagen. Han blev 88 år gammal.

Den prisbelönte författaren var en hyllad kulturell ikon i hemlandet, både för sin litteratur och för sina politiska ställningstaganden.

– Vi ska minnas honom som en viktig och modig man av pennan som var fri och självständig under hela hans liv, under alla regimer, säger Tjeckiens premiärminister Bohohuslav Sobotka till BBC efter beskedet.

Övertygad anti-kommunist

Ludvík Vaculík var inledningsvis en partitrogen kommunist när de tog makten i dåvarande Tjeckoslovakien. Men med åren blev författaren allt mer kritisk mot kommunistpartiet.

1968, efter att ha kastats ut ur partiet på grund av sin frispråkighet och öppna kritik, deltog han i Pragvåren som författare till ”Manifestet 2000 ord”, som krävde demokratiska reformer i landet. På 70- och 80-talet var han även aktiv i dissidentgruppen Charta 77. 

Brett utgiven

Ludvík Vaculík blev utgiven på svenska flera gånger under sin mångåriga karriär, bland hans mer kända verk återfinns bland andra ”Yxan” (1966), ”Marsvinen” (1977) och ”Tjeckisk drömbok” (1981) .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.