Bokmässan i Göteborg. Foto: TT Bild

Förlag bojkottar bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det står klart att den högerextrema tidningen Nya Tider på nytt närvarar på bokmässan i Göteborg väljer förlaget Ersatz att bojkotta årets mässa.

För två veckor sedan meddelade Göteborgs bokmässa Bok & Bibliotek att den högerextrema tidningen Nya Tider kommer att medverka på mässan i år igen. I helgen meddelade därför förlaget Erzats att de då själva väljer att avstå, i ett meddelande på sin Facebook-sida.

”Ersatz kommer inte att närvara vid årets bokmässa i Göteborg. Vi delar inte vd Maria Källssons uppfattning att publikationen Nya Tider representerar en åsiktsyttring bland andra – de senaste hoten och trakasserierna mot biblioteken i Nacka och på Ekerö talar sitt tydliga språk”, skriver grundarna Anna Bengtsson och Ola Wallin.

Nya Tider på bokmässan

Efter förra årets debatt om Nya Tiders medverkan har hundratals svenska författare meddelat att de planerar att bojkotta mässan om tidningen medverkar på nytt.

Hänvisar till bibliotekskonflikt

Beskedet från Ersatz kommer i spåren av att flera bibliotekarier i Stockholm har tagit emot hot och hat. I Nacka har personal på sex bibliotek trakasserats och hotats efter ett beslut om att inte ta in den högerextrema tidningen Nya Tider.

Biblioteken menar att tidningen inte når upp till kriterierna för kommunens värdegrund om den litteratur, tidningar och tidskrifter som ska köpas in.

I Ekerö skapade beslutet om att inte ta in Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” stor upprördhet med hundratals kommentarer och mejl som följd. Chefen för kulturförvaltningen i Ekerö kommun, Lennart Lundblad, har senare ändrat det beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet