Mikael Nyqvist i rollen som Mikael Blomkvist, under inspelningen av ”Män som hatar kvinnor”. Foto: TT

Första detaljerna från nya ”Millennium”-boken är här

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Blomkvist är tillbaka i en uppföljare till Stieg Larssons deckar-trilogi. Den här gången är det författaren David Lagercrantz som står bakom den nya boken.

En professor inom artificiell intelligens kontaktar journalisten Mikael Blomkvist med sensationella uppgifter om den amerikanska underrättelsetjänsten. Det är upptakten till ”Det som inte dödar oss”, uppföljaren till en av de bäst säljande serierna i svensk bokhistoria: Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi.

Det avslöjar författaren David Lagercrantz i en intervju med Dagens Nyheter.

– Jag har på alla sätt försökt få in Stieg Larssons universum i berättelsen. Samtidigt måste jag sätta ett eget avtryck och då väljer jag förstås ämnen som ligger mig nära, som AI och savanter, säger David Lagercrantz till DN om den 500 sidor långa boken som ska ges ut i höst.

Pressad författare

Författaren beskriver arbetsprocessen som intensiv. Han har fått arbeta på en dator utan internetuppkoppling för att minimera risken för läckor, och har kämpat med de höga förväntningarna.

– Pressen har varit oerhörd. Jag har haft mina låga dagar. Men jag har också haft maniska dagar där jag varit som besatt. Trycket har gjort att jag levt i det här och vaknat klockan fyra på morgonen spänd som en fiolsträng, säger David Lagercrantz till tidningen.

Kritiserat projekt

Alla är dock inte förväntansfulla. Eva Gabrielsson, Stieg Larssons sambo, har tidigare uttryckt sig kritiskt mot att det blir en uppföljare till den bortgånge författarens mest kända verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.