2,4 miljoner böcker förbereds för scanning till Googles bokprojekt, i University of Michigans bibliotek 2004. Foto: TT

Google Books blir lagligt i USA

Publicerad

Efter en elva år lång konflikt förlorar nu USA:s författarförbund sin upphovsrättsstrid mot Google. Nätjättens bokprojekt, som scannat och samlat miljontals böcker i en databas, är lagligt, enligt beslut från den amerikanska högsta domstolen.

På tisdagen avslog USA:s högsta rättsliga instans, US Supreme Court, det amerikanska författarförbundet Authors Guilds begäran att pröva deras stämning av it-jätten Google för upphovsrättsbrott, uppger BBC. Det innebär att den elva år långa striden om Googles omstridda bokprojekt är över i USA.

Beslutet möts med besvikelse av författarförbundet:

– Vi har hela tiden hållit fast vid vår övertygelse om att författare bör bli kompenserade när deras verk kopieras för kommersiella syften, säger Roxana Robinson, ordförande i Authors Guild, till BBC.

Inleddes 2004

Googles bokprojekt inleddes 2004. Sedan dess har företaget scannat och digitaliserat miljontals böcker för att skapa världens största databas för litteratur. Projektet kan användas av allmänheten för att söka efter böcker och läsa utdrag ur dem.

Ett år efter att projektet inleddes stämdes Google av amerikanska Authors Guild, som menade att Google inte hade juridisk rätt att kopiera de miljontals verk vars upphovsrätt fortfarande är i kraft. Sedan dess har konflikten pågått i flera juridiska instanster.

Digitalt bibliotek

Google har hela tiden hävdat att deras katalog är laglig, och liknat den vid ett biblioteksindex för den digitala tidsåldern.

”Vi är tacksamma över att domstolen nu upprätthåller tidigare instansers beslut i frågan, som fastslagit att Google Books ligger i linje med upphovsrätten”, skriver Google i ett uttalande.

Nu är frågan avgjord i högsta instans, och Google hotas inte längre av skadeståndskrav i miljardklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.