Tomas Tranströmer (vänster) och Doris Lessing (mitten) har båda fått Nobelpriset i litteratur. Foto: Ap/Scanpix

Guide: Så funkar Nobelpriset i litteratur

Uppdaterad
Publicerad

Varför finns Nobelpriset i litteratur? Vem utser pristagarna? Vad får man utöver äran? Kan man tacka nej? Hur många kvinnor har fått det? Svaren hittar du här.

Nobelpriset har delats ut sedan 1901. Priset kommer från en fond som bildades ur kemisten Alfred Nobels (1833-96) förmögenhet. Det var Nobels vilja i hans testamente att pengarna skulle delas ut som Nobelpris, och just litteraturpriset skulle gå till en person som producerat något enastående.

Svenska Akademien har fått förtroendet att utse litteraturpristagare varje år. Men undantag har förekommit. Vissa år har faktiskt ingen fått ta emot priset. Orsaken lär ibland ha varit att Akademien inte har hittat en författare som har känts tillräckligt viktig – och ibland har världskrig satt stopp för traditionen.

Nobelpriset i litteratur 2012

Förslag till årets pristagare tar Nobelkommittén emot skriftligt, senast den 31 januari samma år. E-post duger inte, utan förslaget ska komma som ett fysiskt brev och vara undertecknat. Förutom Akademiens egna ledamöter, kan bland andra ledamöter i andra akademier med liknande uppgifter, litteratur- och språkprofessorer och tidigare mottagare av Nobelpriset i litteratur bidra med sina förslag.

108 personer har hittills förärats med litteraturpriset. Sju av dem var svenskspråkiga och endast tolv var kvinnor. Den yngsta litteraturpristagaren hittills är ”Djungelboken”-författaren Rudyard Kipling, som var 42 år när han fick priset. Äldst i skaran är 88-åriga Doris Lessing, som prisades 2007.

Två har tackat nej till priset: Sovjetförfattaren Boris Pasternak som tvingades tacka nej, av hemlandets myndigheter, och Jean Paul Sartre som tackade nej till priser på löpande band.

Förra året gick jublet genom Sverige, då den svenska poeten, psykologen och översättaren Tomas Tranströmer fick ta emot utmärkelsen. Han hade varit förhandstippad under många år.

I april har Svenska Akademien en lista över 15-20 kandidater färdig. Inför sommaren har man gallrat bort alla utom fem. Och så slutligen, en torsdag i oktober, tillkännages årets pristagare i Börshuset i Stockholm. I år håller all världens boknördar andan den 11 oktober, och avslöjandet direktsänds på nätet, bland annat på SVT:s nyhetssajt.

Nobelpristagaren i litteratur får ta emot 8 miljoner kronor (2012 års summa) av Sveriges kung, på Nobeldagen den 10 december.

Sifferfakta i texten kommer från Nobelprisets webbsajt, www.nobelprize.org.

20 senaste pristagarna

2011: Tomas Tranströmer

2010: Marios Vargas Llosa

2009: Herta Müller

2008: Jean-Marie Gustave Clézio

2007: Doris Lessing

2006: Orhan Pamuk

2005: Harold Pinter

2004: Elfriede Jelinek

2003: John M. Coetzee

2002: Imre Kertész

2001: Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul

2000: Gao Xingjian

1999: Günter Grass

1998: José Saramago

1997: Dario Fo

1996: Wislawa Szymborska

1995: Seamus Heaney

1994: Kenzaburo Oe

1993: Toni Morrison

1992: Derek Walcott

1991: Nadine Gordimer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet