Gunnar Ardelius Foto: Claudio Bresciani / TT Bild

Gunnar Ardelius bok stoppas i Ryssland

Publicerad

Boken ”Bara kärlek kan krossa ditt hjärta” stoppas av förlaget eftersom den innehåller sexuella scener.

Författaren Gunnar Ardelius bok ”Bara kärlek kan krossa ditt hjärta” stoppas i Ryssland av förlaget Samokat. Anledningen är att man inte vågar ge ut boken eftersom den innehåller sexuella scener där en tonårspojke bland annat onanerar.

– Förlagsbranschen i Ryssland är under ett stort tryck. De som inte går i regimens spår kan drabbas hårt, säger Gunnar Ardelius till Kulturnyheterna.

Hur påverkar detta ditt författarskap?

– Det påverkar mitt författarskap på så sätt att jag inte får möta de ryska läsarna. Ungdomarna i Ryssland blir lidande på sikt då det saknas mångfald i utgivningen

”Det skulle förstöra det fria kulturlivet”

Kan utgivartillstånden i Ryssland bli hårt reglerade?

–  Det är inte en fråga om att det kan hända utan en fråga om när de kommer att påverka tillstånden. Yttrandefriheten berör oss alla. Det skulle förstöra det fria kulturlivet, en av hörnstenarna i en demokrati, säger Ardelius och fortsätter:

– Ryssland kommer allt längre ifrån att vara en demokrati och blir mer och mer en diktatur. I en diktatur är man rädd för det fria ordet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.