Mårten Arndtzén tycker inte att Svenska Akademien ser allvaret. Foto: Sveriges Radio

”Han uppträder som en 3-åring”

Publicerad

Göran Malmqvists svar till SVT stärker misstankarna om jäv i Svenska Akademien. Det menar Mårten Arndtzén på SR.

Mårten Arndtzén är kulturjournalist och jobbar på Sveriges Radio. Han blev glad när han såg att Kulturnyheterna lyfte fram risken för jäv inom Svenska Akademien. Akademiens Göran Malmqvist har översatt flera verk av Mo Yan – samtidigt som han har lobbat för att författaren ska få Nobelpriset.

”Ett sundhetstecken”

– Svenska Akademien har ofta haft ett ganska snarstucket förhållande till offentligheten. Det är inte nytt. Det som är nytt och kul är att svenska medier granskar en nobelprisutnämning på ett kritiskt sätt. Det tycker jag är ett sundhetstecken för svensk kulturjournalistik, säger Mårten Arndtzén.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

Hur ser du på risken för jäv i Svenska Akademien?

– Jag uppfattar den som betydligt allvarligare än vad Akademien i sina avfärdanden gör gällande. De borde ta det mer på allvar.

Nu har Göran Malmqvist svarat SVT via mejl, med ord som ”töntar”. Vad tycker du om hans svar?

– Det är inte riktigt värdigt en så respekterad kulturpersonlighet och akademiledamot att uppträda på det sättet. Han uppträder som en treåring och hans kommentarer i mejlet stärker jävsmisstankarna snarare än tvärtom, i och med att han inte framför några förklaringar som kan leda till att man ser på saken på något annat sätt.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att Svenska Akademien tar sitt förnuft till fånga och utvecklar en mer ödmjuk inställning till kritik – och att de utreder jävssituationen ordentligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

Mer i ämnet